Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

BKR-code: hoe kom je er vanaf?

Auteur: Mister Money woensdag 20 december 2017
Veel mensen die problemen hebben met lenen door een negatieve BKR-code, vragen zich af hoe ze weer van zo’n codering af kunnen komen. Dat blijkt meestal niet mogelijk te zijn. Wel kun je stappen ondernemen als je denkt dat jouw negatieve BKR-codering onterecht is .

Allereerst is het goed te weten waardoor je een negatieve BKR-code (achterstandscodering) kunt krijgen. We noemen de meest voorkomende redenen:

 • Je hebt de aflossing van je krediet te laat betaald. ‘Te laat’ betekent hier twee tot vier maanden. Het gaat om kredieten van financieringsmaatschappijen, banken, thuiswinkels en creditcards. (A code)
 • De betaling is opeisbaar gesteld door een incassobureau.(A2 code)
 • Er kon geen 250 euro of meer afgeschreven worden van je bankrekening. (A3 code)
 • Ook als er een aflossingsregeling is getroffen nadat de achterstand is ontstaan, krijg je een code van het BKR. (A1 code)

Wat kun je doen?
Door bovenstaande betalingsproblemen te voorkomen, kun je natuurlijk een achterstandscodering ontlopen. Maar wat nu als je al zo’n code hebt? Dan kun je daar in principe niet meer vanaf. Pas vijf jaar na de laatste aflossing van je krediet, worden de gegevens uit het register verwijderd.

TIP: Onterechte codering corrigeren
Sta je onterecht als wanbetaler geregistreerd in de boeken van het BKR? Ga dan na of er een administratieve fout is gemaakt. Als dat het geval is en je kunt de fout aantonen, dien dan een verzoek tot correctie in bij de kredietverstrekker, dus niet bij het BKR. Kom je er vervolgens niet uit bij de bank of financieringsmaatschappij? Dan kan het BKR voor je bemiddelen. Als ook dat geen resultaat heeft kun je nog aankloppen bij de Geschillencommissie van het BKR.

TIP: Geen waarschuwing gekregen, teken bezwaar aan
Geldgevers zijn wettelijk verplicht je vooraf te melden dat je geregistreerd gaat worden bij het BKR. Dit moeten ze doen door je een aanmaning en een waarschuwing te sturen. Is dat niet gebeurd, dan kun je bezwaar maken bij de Geschillencommissie van het BKR. Volgens de Consumentenbond heeft dat echter niet heel veel kans van slagen. “Bij onenigheid geeft de administratie van de bank de doorslag en je bent zelf verplicht de juiste adresgegevens door te geven aan de kredietverstrekker”, aldus de Bond.

Verbetering op komst
Kom je voor bovenstaande opties niet in aanmerking, dan zit je voorlopig nog aan de achterstandscode vast.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Lenen met BKR-code
Alles over het Bureau Krediet Registratie
Problemen met lenen door BKR?
Consumentenbond: “BKR-code na twee jaar schrappen”

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek