Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Consumentenbond: “BKR-code na twee jaar schrappen”

Auteur: Annette Zeelenberg Donderdag 1 juni 2006
Mensen die meer dan twee jaar geleden een krediet hebben beëindigd, moeten niet meer in systeem van het Bureau Krediet Registratie (BKR) teruggevonden kunnen worden. Dat vindt de Consumentenbond. Nu staan mensen nog vijf jaar nadat ze hun lening hebben afgelost, in de registers bij het BKR.

Een BKR-registratie kan soms tot problemen leiden bij het afsluiten van een krediet of hypotheek. Zelf als een lening al jaren geleden is afgelost. De zogenaamde H codering – die aangeeft dat het krediet is beëindigd – blijft namelijk vijf jaar lang bestaan. Geldverstrekkers die de gegevens opvragen, kunnen op basis daarvan besluiten geen of minder krediet te verstrekken.

De Consumentenbond vindt een termijn van vijf jaar onevenredig lang. En wil daarom dat de notering wordt geschrapt twee jaar nadat het krediet is afgelost of een betalingsachterstand is ingelopen. De Bond zal daar bij het BKR op gaan aandringen. “Een registratiesysteem moet vooral een signaalfunctie hebben en niet worden gebruikt om mensen te verstoten die door commerciële bedrijven onbetrouwbaar worden gevonden”, aldus de bond.

Voor schut
Daarnaast zouden de tien miljoen mensen die bij het BKR geregistreerd staan, jaarlijks een gratis overzicht moeten krijgen. “Nu komt het voor dat mensen geen weet hebben van een registratie en onnodig voor schut staan als ze bijvoorbeeld een lening willen afsluiten voor een huis of een auto”. Een overzicht van de eigen gegevens kan er volgens de bond ook voor zorgen dat geregistreerden bij fouten aan de bel kunnen trekken. “Zo komen ze niet voor verrassingen te staan”.

Voorlichting
Ook wil de bond dat er betere voorlichting komt over de gevolgen van een codering bij het BKR. Onlangs werd nog bekend dat ook huur- en energieschulden opgenomen worden in het BKR systeem. “Dan wordt betere voorlichting aan consumenten over de gevolgen van een codering bij het BKR nog harder nodig”, meent de bond.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
BKR-code: hoe kom je er vanaf?
Lenen met BKR-code
Alles over het Bureau Krediet Registratie
Problemen met lenen door BKR?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet