Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

BKR-code, wat doet de bank?

Auteur: Ivo van Vugt Maandag 9 november 2009
Voor mensen met een negatieve BKR codering is het bijna onmogelijk om in deze tijden een hypotheek los te peuteren bij een geldverstrekker. Ook als de betalingsachterstand niet heel groot is, of zelfs al jaren geleden is ingelost, is het verkrijgen van een hypotheek niet eenvoudig. In verreweg de meeste gevallen is het antwoord op een aanvraag ‘nee’. Toch lijkt er een beetje speelruimte te bestaan.

Het BKR
Een BKR-notering op zich is voor geldverstrekkers geen probleem. Veel mensen hebben immers een (kleine) lening of een abonnement voor hun mobiele telefoon én staan dus geregistreerd. Anders wordt het wanneer er ooit een achterstand in de betalingsverplichtingen is geweest. Er zijn ernstige en minder ernstige achterstanden. Deze worden middels registratiecodes bij het BKR onderscheiden. Een code geeft aan dat iemand in het verleden problemen heeft gehad met het afbetalen van een krediet. Voor mensen met een negatieve BKR-code is het erg moeilijk om een nieuwe lening af te sluiten.

Mogelijkheden bij banken
In deze tijden van economische crisis hebben banken bijna geen geld om uit te lenen voor kredieten en hypotheken. Geldverstrekkers willen hun geld alleen maar uitlenen aan die klanten waar de kans op betalingsproblemen het kleinst is. Dit allemaal onder de noemer: ‘Verantwoorde kredietverstrekking’. Sommige geldverstrekkers trekken een strakke lijn en accepteren per definitie géén enkele negatieve BKR-notering meer.

Toch kan het zinvol zijn om naar je eigen bank te gaan. Deze kent je betalingshistorie en dus ook jouw moraliteit. Bij lichte coderingen en indien het in het totaalplaatje en acceptatiebeleid past, bestaan er wellicht mogelijkheden om toch een hypotheek te krijgen.

Mogelijkheden bij verzekeraars
Veel mensen denken dat alleen een hypotheek kan worden aangeschaft bij een bank, er zijn echter zijn er meer soorten geldverstrekkers. Denk bijvoorbeeld aan pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen. Doorgaans hebben deze instituten een ruimer en minder streng acceptatiebeleid, omdat ze vaak naast rente- ook premie-inkomsten hebben. Ook volgen ze doorgaans de NHG-normen.

Mogelijkheden bij NHG-hypotheek
De grootste kans om met een (licht) negatieve BKR-notering een hypotheek rond te krijgen, bij aantrekkelijke geldverstrekkers, is een hypotheek mét Nationale Hypotheek Garantie (NHG). NHG staat garant voor verlies bij gedwongen verkoop en geeft deze garantie alleen indien er strikt aan de NHG-voorwaarden wordt voldaan. Iedere geldverstrekker volgt de voorwaarden van NHG bij een NHG-hypotheek. Geen belemmering voor de verstrekking van NHG vormen A- of A1 registraties waarbij blijkens de opgave van het BKR een herstelcode (H) is vermeld. Of waarbij de lening is afgelost, blijkens een verklaring van de desbetreffende geldgever de achterstanden zijn ingelopen, of waarbij de lening is afgelost.

NHG wordt niet verleend indien uit de werkgeversverklaring blijkt dat er sprake is van loonbeslag. Als uit de BKR-opgave blijkt dat er sprake is van code 1 tot en met 4, een nog lopende schuldregeling (SR) of een A-registratie, is NHG ook niet mogelijk.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Speciale hypotheek wint snel terrein
Ook speciale hypotheek niet altijd verstrekt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet