Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Een blik op de wereld van het duurzaam beleggen

Auteur: Mister Money vrijdag 10 januari 2014
Wanneer je van plan bent je geld duurzaam te investeren, zijn er de laatste jaren een hoop mogelijkheden bij gekomen om dit te doen. Met duurzaam beleggen steun je niet alleen mens en milieu, het kan je ook nog eens een leuk rendement bezorgen. Bovendien zijn Ďgewone beleggingení hard geraakt door de financiŽle crisis, maar lijkt duurzaam beleggen de crisis zonder al teveel kleerscheuren te doorstaan.

Er wordt weleens gezegd dat wie duurzaam belegt, bijdraagt aan een betere wereld. Dat klinkt misschien overdreven, maar er zit wel degelijk een kern van waarheid in. Een duurzame investering wordt belegd in ondernemingen die niet enkel een winstoogmerk hebben. Dit soort bedrijven houdt bijvoorbeeld rekening met milieu, arbeidsomstandigheden of dierenwelzijn. Zogenaamd Ďduurzameí bedrijven hebben bewust geen banden met bijvoorbeeld de wapen- of tabaksindustrie en daarmee geen negatieve invloed op milieu of maatschappij. Duurzame ondernemingen dragen hun steentje bij aan een betere wereld.

De meest voorkomende reden om duurzaam te gaan beleggen is een ideŽle, maar steeds vaker wordt ook de financiŽle kant als reden genoemd. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat rendementen van duurzame investeringen zeker niet minder presteren dan het beursgemiddelde.

Is duurzaam ook echt duurzaam?
Het klinkt natuurlijk mooi, bijdragen aan een betere wereld en tegelijkertijd nog een mooi rendement behalen ook. Maar klopt dit wel? Is duurzaam ook echt duurzaam en draagt jouw investering daadwerkelijk bij aan een betere wereld? Het predicaat duurzaam kent immers geen wettelijke voorwaarden. Om na te gaan of jouw investering duurzaam is, kun je een prospectus of duurzaamheidsverslag opvragen bij de betreffende onderneming. Daarin staan onder andere de sociaal-ethische-, milieu- en economische prestaties van het bedrijf.

Kiezen voor een duurzame beleggingsvorm
Heb je de beslissing genomen om te gaan beleggen in een duurzaam fonds, dan zul je moeten kiezen uit een groot aanbod van fondsen. Vooral de laatste jaren is het aantal duurzame fondsen flink uitgebreid. Bijna alle banken en beleggingsinstellingen hebben tegenwoordig een of meerdere duurzame fondsen in het assortiment. Daarnaast bestaan er ook speciale duurzame banken, in Nederland zijn dit ASN Bank en Triodosbank.

Een alternatief voor duurzaam beleggen is groen beleggen. Zoals de naam eigenlijk al zegt staat hierbij het milieu centraal. Groen fondsen die door de overheid zijn goedgekeurd, leveren beleggers een belastingvoordeel op.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Beleggen in groenfonds interessant?
Wegwijs in groen beleggen: de belangrijkste vragen op een rij
Obligatie, wat is het?
Waarom beleggen in futures?
Hoe veilig is beleggen in obligaties?


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet