Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Brillenboer en uitvaartverzekeraar doen goede zaken

Auteur: Ivo van Vugt Donderdag 20 november 2008
Per 1 januari 2009 schaft de fiscus de mogelijkheid af om de buitengewone ziektekosten in aftrek te nemen op het belastingformulier. Ofwel, de kosten voor brillen, cosmetische behandelingen of de premies voor uitvaartverzekeringen zijn het komend jaar voor velen niet meer aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Ziektekosten
Dit geeft Nederlanders dus de laatste mogelijkheid om nu nog fiscaal vriendelijk een bril aan te schaffen of om een cosmetische correctie te laten toepassen. Zo kan ondermeer de bril deels of zelfs méér dan geheel worden vergoed door de Belastingdienst. Dit gaat de staatskas ongeveer 500 miljoen euro meer kosten dan was begroot.

Uitvaartverzekering
De afschaffing van de aftrekregeling zorgt er ook voor dat de Belastingdienst in 2008 voor het laatst kan meebetalen aan een uitvaartverzekering. Nederlanders maken massaal gebruik van deze mogelijkheid om hun uitvaart eenvoudig en in één keer te regelen en zo enkele duizenden euro's te besparen. De verzekering wordt dan éénmalig middels een koopsom voldaan.

Veel uitvaartverzekeraars zagen de afgelopen maanden meer dan een verdubbeling in het aantal gesloten verzekeringen. Aftrekbaar zijn uitvaartverzekeringen in natura (“de kist en de bloemen”), waarbij de verzekeraar een pakket aan diensten uitkeert of waar het geld besteed moet worden aan uitvaartdiensten.

Reden afschaffing
Reden voor de afschaffing van de buitengewone ziektekosten is dat de aftrekregeling té succesvol was. De afgelopen jaren groeide het aantal mensen dat van de regeling gebruik maakt explosief. Afgelopen jaar meenden miljoenen huishoudens dat zij ziek, zwak en misselijk genoeg waren om er aanspraak op te maken. Deze ziekte betrof vaak enkel de aanschaf van een bril, lenzen of een cosmetische ingreep.

Per 2009 is er wel een versoberde regeling welke alleen is bedoeld als tegemoetkoming in de kosten voor chronisch zieken en gehandicapten; de groep voor wie de aftrekpost aanvankelijk bedoeld was. Hoewel deze wijziging slecht nieuws is voor de anderen met hoge zorgkosten, proberen velen er nu dus nog van te profiteren.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Uitvaart: sparen in plaats van verzekeren?
"Bij geboorte kind komt uitvaart ter sprake"
DELA komt het beste uit de bus

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet