Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Brommer verzekering

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) Zaterdag 1 oktober 2005
Een bromfiets, een scooter, een snorfiets, een spartamet, een invalidewagentje e.d. zijn motorvoertuigen, kortweg; 'brommers'. Ieder motorvoertuig moet volgens de overheid verplicht verzekerd zijn conform de Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen (WAM). De wet is gericht op het beschermen van potentiŽle slachtoffers (materieel of letsel) van dit verkeer.

Nieuwe registratie
Per 1 september 2005 heeft iedere nieuwe brommer een eigen kentekenplaat- en bewijs. Bestaande brommer -houders krijgen tot 31 oktober 2006 de tijd om het te regelen bij het postkantoor en een erkende kenteken-fabrikant. De gegevens worden beheerd door het RijksDienst voor Wegverkeer (RDW) en was een langgekoesterde wens van overheid, politie, verzekeraars en handelaars. Er moet zo meer grip komen op de verkeersveiligheid, criminaliteit, aansprakelijkheid, verzekeringsplicht en de technische gegevens. Ook zijn enkele brommers vrijgesteld van de kentekenplicht, zoals rijwielen met trapondersteuning tot 25 km/u en enkele gehandicaptenvoertuigen.

Voordeel van deze maatregel is, dat er niet ieder jaar een nieuwe verzekering hoeft te worden afgesloten. Ook zal de premie voor brommer -verzekeringen waarschijnlijk dalen.

De verzekering
Een brommer dient verplicht verzekerd te zijn middels een WA- verzekering. Deze kan worden uitgebreid met een Casco verzekering. De brommer is dan binnen de voorwaarden verzekerd bij diefstal, brand en beschadiging. Maatschappijen kunnen eisen stellen aan de diefstal-dekking. Gedacht kan worden aan een Data-tag of een bepaalde gekeurde sloten. Onder de dekking van beschadiging kan ook vandalisme vallen.

Het kan verstandig zijn om een Brommer -verzekering uit te breiden met een ongevallen-opzittenden verzekering (OVV) en/of een verhaalsrechtsbijstandsverzekering (VRbV). Een OVV kan in geval van overlijden of blijvende invaliditeit een bedrag uitkeren en bij toegrachte schade aan de brommer kan aanspraak gemaakt worden op de VRbV, eventueel met advocaat.

Ook zijn er old-timer, zoemfiets-, en diverse invalidevoertuigverzekeringen.

De premie
De premie zal door de kenteken-plicht wellicht dalen. Ook worden bij sommige verzekeraars bestuurders beloond die enige tijd zonder schade rijden (no-claim-korting) en zijn premies leeftijdsafhankelijk. Indien de brommer is verzekerd tegen diefstal kan een data-tag en/of gekeurde sloten ook premie-dempend werken.

Uitsluitingen
In een aantal gevallen wordt bij een ongeval beslist niet uitgekeerd. Dit is indien de bestuurder geen geldig bromfiets certificaat heeft, bij alcohol of drugsgebruik, niet dragen van een helm, indien de brommer is opgevoerd of indien uiteraard de verzekeringspremie niet is voldaan.

Niet iedere verzekeraar biedt brommer -verzekeringen aan, en ook lang niet alle soorten. Op het internet kunnen premies en voorwaarden snel met elkaar worden vergeleken. Een verplichte brommer -verzekering kan derhalve uitstekend en snel on-line gesloten worden.


8 reacties verbergen

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google 


Reacties:

Datum: 27-2-2006 23:30:33
Naam: Nico
Bericht: In het artikel staat dat de premie waaschijnlijk gaat dalen.. Vandaag kreeg mijn zoon bericht van Unive of hij even wilde bijstorten... Helaas een stijging dus ipv een daling

Datum: 3-4-2006 15:34:42
Naam: Erin
Bericht: Inderdaad, en praat me niet over Unive...........zonder winstoogmerk....aanmehoela!!

Datum: 14-4-2006 13:09:31
Naam: inez
Bericht: nu premie omlaag ik ga nu 70 euro meer betalen het is absurt hoe moeten die jongeren dat doen en dan er is ook geen koste verekening als ze 17 worden en schade vrij hebben gereden het is duurder dan een auto  

Datum: 14-4-2006 13:44:40
Naam: MisterMoney
Bericht: RE: de verwachting is dat op lange termijn de premie zal dalen. Eerst zullen de maatregelen hun uitwerking moeten bewijzen. De cijfers zullen nog te 'karig' zijn. Maar dit is uiteraard geen belofte maar een verwachting. Laten we hopen dat deze uitkomt!

Datum: 8-8-2006 12:53:20
Naam: Xander
Bericht: hallo mag ik als de scooter verzekerd is en heb het plaatje nog niet binnen er al wel mee rijden op de openbare weg?  
groetjes xander

Datum: 23-9-2006 09:45:31
Naam: yvonne cornelisse
Bericht: GOEDKOPER?? schandalig ik belde mijn verzekering op om het kenteken door te geven, zegt deze dame gewoon maar de premie gaat wel omhoog, echt een schande vind ik dit, nu ben ik op zoek naar de allergoedkoopste verzekering wie oh wie kan mij helpen ik moet nu 225 ipv 187 euro betalen voor mijn dochter die al 18 jaar is en al twee jaar schadevrij rijd?  
En ik wil hier graag meer aandacht voor vanuit de media dus misschien ga ik radar ofzo raad plegen.  
zijn er nog meer mensen die met deze aktie mee willen doen mail me maar.

Datum: 15-1-2007 20:26:10
Naam: aglaran
Bericht: RE; xander  
 
je mag op je scooter rijden als je een verzekeringsplaatje achterop hebt. maar wacht niet te lang met het aanvragen van je kenteken.

Datum: 15-1-2007 20:26:36
Naam: aglaran
Bericht: RE; xander  
 
je mag op je scooter rijden als je een verzekeringsplaatje achterop hebt. maar wacht niet te lang met het aanvragen van je kenteken.

Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Motorverzekering Ė het hoe en wat
Aansprakelijkheidsverzekering
Nieuwe no-claim verzekering voorkomt ergernis
Autoverzekering

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Als de spaarrentes negatief worden, haal ik mijn geld van de bank
  Ja Nee