Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Brommer verzekering

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) maandag 12 september 2016
Een bromfiets, een scooter, een snorfiets, een spartamet, een invalidewagentje e.d. zijn motorvoertuigen, kortweg; 'brommers'. Ieder motorvoertuig moet volgens de overheid verplicht verzekerd zijn conform de Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen (WAM). De wet is gericht op het beschermen van potentiŽle slachtoffers (materieel of letsel) van dit verkeer.

Nieuwe registratie
Per 1 september 2005 heeft iedere nieuwe brommer een eigen kentekenplaat- en bewijs. Bestaande brommer -houders krijgen tot 31 oktober 2006 de tijd om het te regelen bij het postkantoor en een erkende kenteken-fabrikant. De gegevens worden beheerd door het RijksDienst voor Wegverkeer (RDW) en was een langgekoesterde wens van overheid, politie, verzekeraars en handelaars. Er moet zo meer grip komen op de verkeersveiligheid, criminaliteit, aansprakelijkheid, verzekeringsplicht en de technische gegevens. Ook zijn enkele brommers vrijgesteld van de kentekenplicht, zoals rijwielen met trapondersteuning tot 25 km/u en enkele gehandicaptenvoertuigen.

Voordeel van deze maatregel is, dat er niet ieder jaar een nieuwe verzekering hoeft te worden afgesloten. Ook zal de premie voor brommer -verzekeringen waarschijnlijk dalen.

De verzekering
Een brommer dient verplicht verzekerd te zijn middels een WA- verzekering. Deze kan worden uitgebreid met een Casco verzekering. De brommer is dan binnen de voorwaarden verzekerd bij diefstal, brand en beschadiging. Maatschappijen kunnen eisen stellen aan de diefstal-dekking. Gedacht kan worden aan een Data-tag of een bepaalde gekeurde sloten. Onder de dekking van beschadiging kan ook vandalisme vallen.

Voor een bromfiets geldt dat je een ART 3 of hoger gekeurd slot gebruikt tijdens de stalling, maar ook als je de brommer ergens parkeert. Elke klasse hoort bij een bepaald soort voertuig. Voor zwaardere voertuigen, zoals motors, moet een ART 4 of ART 5 slot gebruikt worden. Deze sloten zijn weliswaar sterker dan die in de lagere klassen, maar ze zijn ook veel zwaarder. Voor een fiets is een ART 5 slot dat meestal een kettingslot is nagenoeg niet te hanteren. Het slot is te groot en lomp om mee te nemen op een fiets. Daarom heeft stichting ART gekozen voor verschillende klassen. Uiteraard zal een verzekeraar nooit problemen hebben met een hogere klasse. Voor sommige brommers of scooters is het ook geen probleem om een zwaarder slot te nemen. Dit is afhankelijk van de opbergruimte. Om er zeker van de zijn dat je slot ook daadwerkelijk gekeurd is kun je je slot bij een gerenomeerde handelaar kopen, zoals motorsloten.eu. Dan weet je voor 200% dat je slot gekeurd is, want het komt relatief vaak voor dat er sloten op de markt komen die niet gekeurd zijn. Een bekend voorbeeld is het voorval bij de Lidl. Zei verkochten een slot met de merknaam Crivit dat onterecht het ART keurmerk droeg. Uiteraard is dit niet van lange duur, want men komt er uiteindelijk toch achter. Uiteindelijk heeft de Lidl dit slot ook uit het assortiment gehaald. 

Het kan verstandig zijn om een Brommer -verzekering uit te breiden met een ongevallen-opzittenden verzekering (OVV) en/of een verhaalsrechtsbijstandsverzekering (VRbV). Een OVV kan in geval van overlijden of blijvende invaliditeit een bedrag uitkeren en bij toegrachte schade aan de brommer kan aanspraak gemaakt worden op de VRbV, eventueel met advocaat.

De premie
De premie zal door de kenteken-plicht wellicht dalen. Ook worden bij sommige verzekeraars bestuurders beloond die enige tijd zonder schade rijden (no-claim-korting) en zijn premies leeftijdsafhankelijk. Indien de brommer is verzekerd tegen diefstal kan een data-tag en/of gekeurde sloten ook premie-dempend werken.

Uitsluitingen
In een aantal gevallen wordt bij een ongeval beslist niet uitgekeerd. Dit is indien de bestuurder geen geldig bromfiets certificaat heeft, bij alcohol of drugsgebruik, niet dragen van een helm, indien de brommer is opgevoerd of indien uiteraard de verzekeringspremie niet is voldaan.

Niet iedere verzekeraar biedt brommer -verzekeringen aan, en ook lang niet alle soorten. Op het internet kunnen premies en voorwaarden snel met elkaar worden vergeleken. Een verplichte brommer -verzekering kan derhalve uitstekend en snel on-line gesloten worden.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Motorverzekering Ė het hoe en wat
Aansprakelijkheidsverzekering
Nieuwe no-claim verzekering voorkomt ergernis
Autoverzekering

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet