Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Budgethypotheken en de fiscus

Auteur: Ivo van Vugt (Advies v. Vugt) donderdag 8 juli 2010
Voor de aankoop van een woning is vaak een hypotheek nodig. Bij de aanschaf daarvan laten mensen zich vaak leiden door de lage rente. Wat veel consumenten echter niet direct in de gaten hebben is dat de hoogte van de rente onder andere afhankelijk is van de voorwaarden van de hypotheek. Hoe minder de voorwaarden, hoe lager de rente. Zo hebben veel partijen zogenaamde ‘budget’ hypotheken. Hypotheken met een lage aanvangsrente, maar hoge kosten bij belangrijke wijzigingen. Sommige van deze boetes zijn fiscaal in aftrek te nemen.

De budgethypotheken gaan onder verschillende namen schuil bij de geldverstrekkers. Door een lager rentetarief zijn en beperkende hypotheekvoorwaarden. Denk daarbij aan boetes bij het annuleren van een geaccepteerde offerte en een boete bij vervroegde aflossing van de hypotheek of verkoop van de woning.

Annuleringskosten
De boete bij het annuleren van een geaccepteerde offerte is niet altijd van toepassing. Indien deze bij een geldverstrekker van toepassing is, is deze meestal 1 procent van de hoofdsom. Voor een geannuleerde offerte van 300.000 euro, zijnde annuleringskosten dan ook 3.000 euro. Deze kosten hebben niets te maken met een daadwerkelijke hypotheek en de kosten zijn derhalve niet in aftrek te nemen. Ben daarom zeker van de gekozen hypotheek.
 
Voortijdig inlossen
Alle geldverstrekkers kennen in principe een boeteberekening bij voortijdige aflossing van een lening. De boete is verschuldigd over de resterende looptijd van de rentevastperiode. En dan enkel indien jouw rente hoger is dan een vergelijkbare marktrente. De bank loopt dan immers rente-inkomsten mis. Overigens is er meestal 10 of 20 procent vrijgesteld. De boete is éénmalig in aftrek te nemen in de belasting-aangifte.

Er zijn echter ook geldverstrekkers die een boete tot wel 3 procent hanteren bij voortijdig aflossen: ongeacht de hoogte van de rente. In het voorgenoemde geval is de boete dan ook 9.000 euro. Ook deze boete is éénmalig in aftrek te nemen.

Verkoop woning
Het inlossen van de geldlening bij verkoop van de woning is in principe altijd boetevrij. Sommige budgethypotheken hanteren echter een boete tot wel 3 procent van de hoofdsom bij verkoop van de woning. Ook deze boete heeft betrekking op een daadwerkelijke hypotheekschuld en is derhalve éénmalig in aftrek te nemen.

Soms is de boete bij verkoop van de woning niet verschuldigd indien je voor de nieuwe woning een hypotheek bij diezelfde geldverstrekker neemt. Het is echter maar de vraag of dit wenselijk is.

De moeite?
De keuze voor een budgethypotheek met boete bij verkoop van de woning levert bijvoorbeeld 0,15% korting op de rente gedurende de eerste rentevast-periode. Op een hypotheek van 300.000 is dat een bruto-besparing van 450 euro per jaar (bruto 37,50 per maand).

Bij een vaste eenmalige drie procent boete van 9.000 euro is er een flinke terugverdientijd van twintig jaar. Het is dus verstandig om eerst de volgende vragen voor jezelf te beantwoorden: wat is de kans dat je binnen twintig jaar verhuisd? wat is dan de kans dat je de boete moet betalen? En wil je eventueel bij dezelfde geldverstrekker blijven?

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Twee hypotheken tegelijkertijd
Fiscale behandeling van hypotheken
Aankoop woning 2013
Aankoop woning 2012
Aankoop woning 2011

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht