Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Buffertje bouwen

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Woensdag 21 januari 2009
Uit de koopkrachtberekeningen van het Nibud kwam deze week goed nieuws: bijna iedereen gaat er netto in zn portemonnee op vooruit dit jaar! Nou, dat wordt feestvieren dus of toch niet? Bij die berekeningen is natuurlijk wel uitgegaan van een stabiel inkomen. En dat stabiele inkomen, daar zit voor velen de angst op dit moment. De recessieberichten vliegen ons dagelijks om de oren: met veel bedrijven gaat het slecht, ze gaan failliet of moeten mensen ontslaan. Wie zn baan kwijtraakt kan zeker niet spreken van een stabiel inkomen.

Dat weet het Nibud natuurlijk ook wel, dus adviseren ze je om je voor te bereiden op eventuele financile tegenslagen. Als je in een kwetsbare sector werkt is het goed om een idee te hebben van de inkomensgevolgen van een eventueel ontslag. Niet om te doemdenken, maar omdat je er beter mee om kunt gaan als je voorbereid bent.

Bovendien is het juist nu belangrijk om een buffertje te bouwen. Zorg dat je een spaarsaldo hebt waarmee je een inkomensval een tijdje kunt opvangen. En waarmee je noodzakelijke spullen die het begeven tenminste kunt vervangen.

Een buffertje bouwen kun je alleen als je minder uitgeeft dan er maandelijks binnenkomt op je bankrekening. Veel mensen haken al direct af omdat ze niets overhouden. Met het gevaar dat ze moeten gaan lenen bij calamiteiten. Je kunt het ook op een andere manier bekijken om nu een buffertje te bouwen moet je dus alvast minder gaan uitgeven. Daarmee sla je in feite twee vliegen in n klap: je leert immers ook meteen met minder inkomen uit te komen.

Besparen op je uitgaven dus. Hoe gaan we dat doen dan? Alles is immers zo duur De vraag is of alles wel zo duur hoeft te zijn als jij gewend bent. Er zijn zoveel punten waarop je kunt besparen dat het ook voor jou moet kunnen. Verdiep je eens in de vele bespaartips die op internet en in boeken te vinden zijn. Vergeet daarbij het vooroordeel dat besparen zielig en vervelend is, kijk ernaar als een uitdaging. Met als effect dat jij geen financieel drama hebt bij onverhoopt ontslag. En blijft je inkomen wel lekker stabiel? Dan kun je andere dingen doen met dat bespaarde geld. Nu of in de toekomst met studerende kinderen of een beter pensioen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Alleen een aanvullende verzekering afsluiten
Hoger eigen risico zorgverzekering - Wel of niet?
Opbouw zorgpremie Waarom de premie daalt
Gaan de spaarrentes weer omhoog?
100.000 euro schenken


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financile nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet