Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Commissie-De Wit in citaten

Auteur: Mister Money Vrijdag 5 februari 2010
De afgelopen drie weken verschenen prominente en financiële topmensen voor de parlementaire onderzoekscommissie-De Wit. De commissie is bezig met een grootscheeps onderzoek naar het ontstaan van de kredietcrisis in ons land. Wie nou echt schuldig is aan de grote problemen in Nederland, bleef geheel onduidelijk. Er werd voornamelijk naar elkaar gewezen en slechts een enkeling durfde de hand in eigen boezem te steken. Mister Money heeft enkele opvallende quotes op een rij gezet.

De economische malaise kwam voor velen als een verrassing. Coen Teulings , de directeur van het Centraal Planbureau, had de problemen bijvoorbeeld niet zien aankomen. “Het is onmogelijk om een financiële crisis te voorspellen, want de economie is nog chaotischer dan het weer”, zo zei hij tijdens zijn verhoor. Bert Bruggink (lid raad van bestuur Rabobank Nederland) had de crisis ook niet verwacht. “De geldmarkt is normaal gesproken als een oceaan, er is overvloed. Ineens droogde die markt helemaal op.” Overigens reageerde niet iedereen even verbaasd over de ontstane problemen. Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank, verklaarde tegenover de commissie dat hij jaren voor het uitbreken van de economische problemen al gewaarschuwd had voor de grotere risico's die financiële instellingen namen.

Toezicht
Er werd de afgelopen drie weken ook regelmatig gesproken over de bevoegdheden van toezichthouders en financiële instanties. De meningen hierover waren uiterst verdeeld. Econoom Sweder van Wijnbergen sprak over falend toezicht: “De toezichthouders hebben te veel achterover geleund in de hoop dat het goed zou aflopen. Ingrijpen door een Centrale Bank is eigenlijk altijd een erkenning dat je toezicht heeft gefaald, dat je het te ver hebt laten komen.” Hij ziet dan ook geen heil in nog meer instellingen en toezichthouders. De president van De Nederlandsche Bank ziet het anders. Nout Wellink erkent dat er veel is misgegaan, maar de toezichthouder zelf valt nauwelijks iets te verwijten. “Ik geef mezelf niet de schuld, ik heb mijn uiterste best gedaan. Maar ik wil wel helpen de problemen op te lossen.” Wellink wordt op dit gebied gesteund door de minister van Financiën Wouter Bos. “De Nederlandsche Bank (DNB) heeft in alle fasen gedaan wat ze moest doen”, zei hij tijdens zijn verhoor. Volgens Onno Ruding (oud-topman van Citigroup) liepen de toezichthouders juist wel achter de feiten aan. “Geen van hen had op tijd voldoende kennis in huis”, gaf hij te kennen.

Bonuscultuur
Een opvallende uitspraak werd ook gedaan door Rijkman Groenink. De oud-directeur van ABN AMRO bleek helemaal niet zo blij te zijn met zijn bonus van 26 miljoen euro. “Ik vind het zelf ook heel wrang dat ik zoveel geld heb meegekregen. Ik heb dit niet gewild, ik was voor de fusie met Barclays en daar zag de voortzetting van de beloning er heel anders uit. Ik heb het met een zeker mate van woestheid geaccepteerd.” Oud-premier Wim Kok werd ook naar het bonusbeleid bij banken gevraagd. De politicus is verschillende jaren werkzaam geweest als commissaris bij ING. Tijdens zijn politieke carrière verzette Kok zich tegen ’exhibistionistische’ stijging van salarissen, maar in zijn nieuwe rol veranderde hij van mening en werden de bonussen bij ING flink verhoogd. “Je kan daar als bedrijf vanaf zien, maar dan verlies je de concurrentieslag, met alle nadelige gevolgen voor de Nederlandse economie van dien. Een duivels dilemma”, verklaarde hij tegenover de commissie.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Raad van State: Nationalisatie SNS blijft overeind
Online beleggen: hoe en waarom?
Wanneer een aandeel kopen
AEX: oud en nieuw
Beleggingen om extra mee op te passen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet