Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Commissie Maas: “Klant moet centraal staan”

Auteur: Mister Money Woensdag 8 april 2009
Er moet een heleboel veranderen in het bankwezen. Dat stelt de Commissie Maas in haar rapport. De klant moet volgens de commissie weer centraal komen te staan. Banken moeten minder risico’s nemen en moeten het bonussenbeleid matigen. Daarnaast vindt de commissie dat er meer toezicht moet komen.

Het rapport van de Commissie Maas bevat 73 aanbevelingen om het vertrouwen in de bancaire sector weer te herstellen. De commissie wil dat banken zich focussen op de belangen van de klant en minder op de aandeelhouders. Banken moeten verantwoordelijkheid nemen.

Depositogarantiestelsel
Een van de voorstellen in het rapport gaat over het depositogarantiestelsel. De commissie vindt dat het huidige omslagstelsel niet voldoet en wil dat dit vervangen wordt door een ander stelsel. Zij willen dat de Nederlandse staat garant staat voor de risico’s mocht een bank omvallen. Banken zouden op hun beurt een verzekeringspremie moeten betalen aan de staat. In het huidige stelsel draaien andere banken op voor de schade als een concurrent het loodje legt. De commissie wil het garantiebedrag van 100.000 euro verlagen naar 50.000 euro. Minister Bos van Financiën heeft al laten weten niets in het plan te zien. Het vindt dat het risico bij de banken hoort te liggen.

Toezicht
Het toezicht op de banken dient volgens de commissie ook verscherpt te worden. De toezichthouders hebben nu de mogelijkheid om extra kapitaaleisen op te leggen, maar in de praktijk hebben zij nauwelijks van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. Volgens de commissie beschikken de toezichthouders niet over voldoende kennis. De commissie vindt dan ook dat de professionaliteit van de toezichthouders op dat punt verhoogd moet worden.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
Officiële vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet