Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Commodities en Valuta

Op de volgende internetpagina's gaan we dieper in op beleggen in commodities en valuta. Onder commodities wordt beleggen in grondstoffen / bulkgoederen verstaan. Je kunt bijvoorbeeld denken aan rijst of fruit, maar ook aan goud of olie. Het woord valuta spreekt, denken wij, voor zich. Op de onderstaande pagina's wordt uitgelegd hoe je in valuta of commodities kan handelen, daarnaast krijg je nog wat nuttige mee.

Wat zijn commodoties en valuta?
Als eerste behandelen we het beleggen in commodities. Commodities zijn grondstoffen / bulkgoederen; uiteenlopend van agrarische producten (aardappelen, rijst, maÔs, vee, fruit) tot anderen grondstoffen als kolen, olie en metalen (goud, zilver). Meestal worden deze zaken verhandeld met termijncontracten; er wordt nu al een prijs afgesproken voor de levering in de toekomst. Zo weten partijen wat ze moeten leveren tegen welke prijs.

Consumenten kunnen ook 'beleggen in commodities'. Als je weet dat de prijs van koffie flink zal stijgen, kun je wellicht nog een partij op de kop tikken bij de kruidenier op de hoek. Hij zal deze voor je bestellen tegen de lage inkoopsprijs. Je spreekt nu een prijs af en krijgt in de toekomst geleverd.

Soms vindt ook handel in contracten plaats- het beleggen in commodities wordt dan een derivaat; de handel vindt plaats in contracten welke afhankelijk zijn van de waarde van onderliggende grondstoffen. Niet vreemd; want door misoogsten of het vinden van olievelden kunnen prijzen erg schommelen, wat de handel in termijncontracten interessant kan maken.

Nu gaan we dieper in op handelen in valuta. Ieder land heeft een eigen economie. Het kan daarom interessant zijn om in een ander land diensten en producten te kopen of wellicht te verkopen. Zo ontstaat er vraag en aanbod tussen twee valuta's (euro en dollar bijvoorbeeld) en ontstaan wisselkoersen. Zo kun je nu goedkoop dollars inkopen door de lage dollarkoers en indien de dollarkoers weer stijgt, kun je deze weer wisselen voor meer euro's. Je hebt echter wel te maken met koersverschillen tussen aankoop- en verkoop i.v.m. onkosten.

Wisselkoersveranderingen kunnen ook doorwerken in het rendement van andere beleggingen. Stel dat je een aandeel koopt met dollars in een Amerikaans bedrijf en het aandeel daalt in waarde, maar de koers van de dollar daalt ook: dan heb je dubbel verlies. Je krijgt immers minder terug voor het aandeel, maar je krijgt ook minder euro's terug.

Consumenten kunnen ook beleggen in valuta's- heel beperkt, maar het lijkt er wel op: veel mensen wagen nu een vakantie naar de Verenigde Staten. De Dollar staat erg laag en daardoor kun je meer dollars krijgen voor een Euro, waardoor een vakantie daar erg aantrekkelijk is.

Voordelen:
Bij handel commodities weet je van te voren hoeveel geld je moet betalen.
Je kunt (gemakkelijk) zelf profiteren van de valutamarkt. Als de dollar bijvoorbeeld laag staat is het "goedkoop" om in Amerika op vakantie te gaan.
Wisselkoersveranderingen kunnen doorwerken in het rendement van je beleggingen. Dit kan dus zowel positief als negatief uitpakken.

Nadelen:
Als je van het voren een prijs voor een bepaald product hebt afgesproken, maar de marktprijs valt lager uit, dan betaal je dus te veel.
Wisselkoersveranderingen kunnen doorwerken in het rendement van je beleggingen. Dit kan dus zowel positief als negatief uitpakken..
De aanschaf van commodoties en valuta
Alternatieven commodoties en valuta
Mister Money TopTips

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet
 
Wist u dat er nog niet genoeg duurzaam belegd wordt met pensioenen?
Wist u dat 1 op de 3 pensioenfondsen grote financiŽle problemen heeft?
Wist u dat de pensioenkorting waarschijnlijk van de baan is?
Wist u dat: Beursgorilla Jacko voor de 11e keer op rij de AEX heeft verslagen?
Wist u dat beleggen in goud niet altijd zo veilig is als het lijkt?