Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Consument profiteert van kredietcrisis

Auteur: Mister Money Vrijdag 27 juni 2008
Waar banken het lastig hebben tijdens de kredietcrisis, kan de sparende consument flink profiteren. FinanciŽle instellingen lenen elkaar tijdens de crisis minder geld uit dus boren ze andere bronnen aan. De spaarder is voor banken momenteel erg interessant geworden. Verschillende financiŽle instellingen verhoogden de afgelopen maanden hun spaarrente om de spaarzame consument naar zich toe te trekken.

Mister Money dook diep in de voorwaarden van de aanbieders en nam ze stuk voor stuk grondig onder de loep. Daaruit kwam naar voren dat zowel kleine als grote banken er vrijwel dezelfde voorwaarden op na houden. Echter, wanneer een grote bank een hoog rentetarief biedt worden de voorwaarden wat aangescherpt. ABN AMRO biedt bijvoorbeeld de InternetJaar Spaarrekening met 4.25% rente, dat is een rente die niet veel onder doet ten opzichte van de Internet Spaarrekening van bijvoorbeeld AT bank waar je 4.50% rente krijgt. Pas wanneer je de voorwaarden er op naslaat wordt duidelijk dat je bij AT bank continu van de 4.50% rente profiteert, terwijl je bij ABN AMRO alleen 4.25% rente krijgt over het saldodeel dat minimaal een kalenderjaar op de rekening staat, over het overige deel wordt maar 1% rente berekend. Alle spaaraanbieders en hun voorwaarden met elkaar vergeleken, lijkt de conclusie duidelijk: parkeer je geld bij een kleine bank met hoge rentetarieven!

Renteverhoging grote banken
De grote spelers zoals ABN AMRO, Postbank en ING zijn sinds kort pas met een spaarrente verhoging gekomen. Ze houden er wel veel meer beperkende voorwaarden op na ten opzichte van de kleinere banken, maar een rentestijging is duidelijk zichtbaar. Mister Money bestudeerde de rentetarieven van juni 2007 en constateerde dat de grote banken toen nog magere rentetarieven tussen de 0.50% ( Postbank Plusrekening ) en 2.95% ( ABN AMRO Bonus Spaarrekening ) boden. Nu bijna een jaar verder blijkt dat ze naast de rekeningen met belachelijk lage rentetarieven nieuwe rekeningen op de markt brengen waarover 4.0% tot 4.5% rente wordt berekend. Opvallend is dat de rentetarieven van de grote banken sinds de kredietcrisis een stijgende lijn hebben doorgemaakt. Hoe hoger de aangeboden rente, hoe meer spaarders je aantrekt. Hoe meer spaarders, hoe meer kapitaal je genereert. Kapitaal heb je als bank namelijk nodig om je rating hoog te houden. Hoe hoger je rating, des te goedkoper je kan lenen als bank zijnde.

Hoge rentetarieven kleine banken
Navraag bij kleine banken leert dat zij kosten besparen omdat ze geen grote kantoren door het hele land bezitten, relatief weinig werknemers in dienst hebben en geen dure pinautomaten beheren. Ook adverteren de kleine banken veelal alleen via het internet, wat minder kosten met zich meebrengt dan grote landelijke reclamecampagnes. Door deze kostenbesparingen kunnen de kleine banken hogere rentepercentages bieden.

Veiligheid bij kleine banken
Heb je je spaargeld ondergebracht op een spaarrekening in Nederland dan ben je er zeker van dat je tegoed tot een bepaald bedrag gegarandeerd is. De depositogarantieregeling zoals deze garantie heet wordt verleend door De Nederlandsche Bank. Mocht het zo zijn dat je bank failliet gaat dan is 100.000 euro gegarandeerd. Het bedrag daarboven is niet gegarandeerd. Het is dus heel verstandig je spaarbedrag boven de 100.000 euro te spreiden over meerdere spaarrekeningen. Houd wel in de gaten dat sommige banken onderdelen van elkaar zijn. Sla er daarom altijd even het Register Kredietinstellingen op na om er zeker van te zijn dat je het geld niet bij dezelfde bank onder brengt.

Extreem lage rente
Vermijd lage rentetarieven van bijvoorbeeld 0.50% ( Postbank Plusrekening ). Deze rentetarieven zijn in het leven groepen om de winst van banken te spekken, de aanbieders van dit soort rentes zijn dieven van jouw portemonnee. De hoogste rente is de verstandige keuze. Misschien ben je wat argwanend richting de kleine onbekendere banken, dat is nergens voor nodig, ook zij bieden betrouwbare spaarproducten met rentetarieven die hoger liggen dan de meeste grote aanbieders.

Hoogste rente sparen ? Vergelijk hier alle spaarrentes!

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hoe veilig is je spaargeld?
Hoppen met je spaargeld
Gezamenlijke spaarrekening openen - Uitleg en tips
Spaarder laat jaarlijks 1,5 miljard euro aan rente liggen
Zwitserleven betreedt de spaarmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet