Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Consument betaalt prijs van crisis

Auteur: Miss Money donderdag 3 maart 2011
De financiŽle instellingen worden aan strengere regels onderworpen. Onder andere met als doel om problemen zoals zich hebben voorgedaan ten tijde van de economische crisis te voorkomen. Het lijkt er echter op dat niet zozeer de banken en verzekeraars hier de dupe van worden, maar de consument. Die betaalt de prijs, omdat financiŽle producten duurder worden als gevolg van deze maatregelen.

Hypotheken met een lange rentevastperiode zullen de komende jaren fors duurder worden, berichtte het FD vorige week al. Dit hangt vooral samen met het Basel III akkoord. Dat is een internationaal akkoord waarin is vastgelegd hoe hoog de financiŽle buffers zijn die banken moeten aanhouden. De verplichte kasreserves zijn flink verhoogd ten opzichte van het vorige akkoord. Dit om te voorkomen dat banken te weinig liquide middelen aanhouden en dus niet meer zo snel in de financiŽle problemen komen, zoals gebeurde tijdens de kredietcrisis. De hogere kapitaaleisen hebben als gevolg dat banken minder graag leningen zullen verstrekken. Dit zal zich vertalen in hogere hypotheekrentes, waardoor uiteindelijk de consument de rekening betaalt.

Daarnaast maakt het akkoord het verstrekken van hypotheken met een lange rentevastperiode minder aantrekkelijk voor banken. In Basel III is immers bepaald dat deze hypotheken niet meer gefinancierd mogen worden met kortlopende obligaties, zoals veel banken tot nu toe deden. In plaats daarvan moeten zij langlopende obligaties uitzetten om de hypotheken te financieren.

Het blijf echter niet alleen bij hypotheken, ook schadeverzekeringen zullen de komende tijd duurder worden. Dit is indirect een gevolg van de kredietcrisis. De Nederlandse overheid wil het begrotingstekort in deze tijd van een opkrabbelende economie niet te ver laten oplopen. Daarom zoekt ze naarstig naar mogelijkheden om de tekorten aan te vullen. Eťn van de maatregelen is het verhogen van de assurantiebelasting van 7,5 naar 9,7 procent. Deze belasting berekenen verzekeraars en tussenpersonen door aan hun klanten. Zij zullen dus meer premie moeten gaan betalen voor hun schadeverzekeringen.

Alhoewel de financiŽle problemen die hebben geleid tot de kredietcrisis vooral zijn ontstaan door het beleid van banken en verzekeraars, blijkt vooral de consument kind van de rekening. De bankdirecteuren merken vooralsnog weinig van de strengere maatregelen. De bonussen voor bankiers zijn zelfs alweer terug op het oude niveau.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Alleen een aanvullende verzekering afsluiten
Hoger eigen risico zorgverzekering - Wel of niet?
Opbouw zorgpremie Ė Waarom de premie daalt
Gaan de spaarrentes weer omhoog?
100.000 euro schenken


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet