Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Consumenten lenen minder

Auteur: Mister Money dinsdag 10 november 2009
Nederlandse huishoudens lenen minder. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de eerste negen maanden van dit jaar werd voor 7,4 miljard euro aan consumptieve goederen opgenomen. In dezelfde periode vorig jaar lag dit bedrag nog 12% hoger.

Sinds het losbarsten van de kredietcrisis zijn consumenten terughoudender geworden met het afsluiten van leningen. In de eerste drie kwartalen van dit jaar leenden we gezamenlijk 972 miljard euro minder vergeleken met dezelfde periode in 2008.

Financieringsmaatschappijen merkten het duidelijkst dat Nederlanders minder lenen. Er werd voor 615 miljoen euro minder aan leningen afgesloten, een daling van 20% vergeleken met de eerste drie maanden van 2008.

Ook werd er minder geleend voor de aanschaf van duurzame consumptieve goederen. Voor de financiering van auto’s werd in totaal 310 miljoen euro minder geleend. Het leenbedrag voor de aankoop van meubels en elektrische apparatuur liep met 243 miljoen euro terug. Postorderbedrijven ondervinden ook hinder van de kredietcrisis. Zij zagen het aantal kredieten bijna met een derde teruglopen naar een bedrag van 111 miljoen euro.

Tip! Op zoek naar een lening? Ga dan eerst geld lenen vergelijken! Op die manier vind je gegarandeerd de lening met de laagste rente voor jouw leendoel en voorkom je dat je onnodig te veel betaalt.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
80 procent leent en spaart tegelijk
Onderzoek naar kosten creditcards
Gebruik van de creditcard in het buitenland
Financiële opvoeding voorkomt schulden
Lenen eindelijk voordeliger

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek