Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Consumentenbond wil uitstel levensloopregeling

Auteur: Annette Zeelenberg Donderdag 10 november 2005
Vrije tijd voor een wereldreis, een studie of voor de zorg van de kinderen. Vanaf volgend jaar wordt de levensloopregeling ingevoerd en kan iedere werknemer gaan sparen voor verlof. Van het kabinet moeten ze voor 31 december 2005 hebben bepaald of ze willen deelnemen aan deze nieuwe regeling. De Consumentenbond vindt echter dat werknemers meer tijd moeten krijgen om een keuze te maken en eist uitstel tot 30 juni 2006.

Wie in 2006 wil deelnemen aan de levensloopregeling moet al voor het eind van dit jaar een aantal beslissingen nemen. Wanneer een werknemer bijvoorbeeld meedoet aan de spaarloonregeling zal die een keuze moeten maken tussen het spaarloon of de levensloop. Deelname aan beide regelingen is niet mogelijk. Ook moet berekend worden hoeveel de werknemer jaarlijks wil gaan inleggen. De Consumentenbond heeft Minster Zalm van FinanciŽn vorige week om uitstel van het keuzemoment gevraagd. "Door de komst van het nieuwe zorgstelsel hebben consumenten nog onvoldoende zicht op hun inkomen volgend jaar, waardoor een weloverwogen keuze nu niet mogelijk is", zo stelt de bond. Komt dat uitstel er niet, dan verwacht de bond dat veel werknemers die nu nog mee doen aan de spaarloonregeling, dat zullen blijven doen. Zij kunnen dan pas met ingang van 2007 voor deelname aan de levensloop kiezen.

Belastingvrij sparen
Met de nieuwe levensloopregeling kunnen werknemers belastingvrij een bedrag sparen om in de toekomst een periode van onbetaald verlof te kunnen overbruggen. Bijvoorbeeld voor studie, kinderopvang, zorgverlof, ouderschapsverlof of een sabatical. Per jaar kan maximaal twaalf procent van het bruto salaris op een aparte rekening opzij gezet worden. De spaarpot mag uiteindelijk uitgroeien tot 210 procent van het bruto jaarinkomen. Wanneer het verlof is opgenomen, kunnen werknemers weer opnieuw beginnen met sparen. De overheid wil met de regeling, die onder de nieuwe pensioenwet valt, vooral bereiken dat werknemers langer blijven werken. Dit om alle sociale voorzieningen in de toekomst op peil te kunnen houden. Toch is het ook mogelijk om met de levensloopregeling te sparen voor een paar jaar eerder pensioen, als alternatief voor de VUT en het Prepensioen die vanaf 2006 geleidelijk zullen gaan verdwijnen.

De feiten op een rij:
 • Werknemers moeten voor januari 2006 kiezen of ze mee doen aan de levensloop- of spaarloonregeling.
 • De Consumentenbond pleit voor voor uitstel van het keuzemoment.
 • Met de levensloopregeling kunnen werknemers jaarlijks 12 procent van hun bruto loon belastingvrij opzij zetten om te sparen voor verlof.
 • Via de spaarloonregeling kan jaarlijks een bedrag worden gespaard, dat vier jaar later netto kan worden opgenomen.
 • Deelname aan beide regelingen tegelijk is niet mogelijk

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Pensioen - Levensloop
Werknemer kiest met levensloop vooral voor vervroegd pensioen
Wat is de levensloopregeling?
Kiezen voor levensloop of toch spaarloon?
Levensloopregeling 2012

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet