Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Consumptief deel in je hypotheek? Ga aflossen

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Vrijdag 20 februari 2009
Het komt regelmatig voor dat mensen met een paar consumptieve kredieten zich opeens realiseren dat ze iedere maand wel erg veel geld kwijt zijn aan de lasten daarvan. Die willen ze omlaag brengen en gelukkig is er overwaarde in hun huis. De maandlasten kunnen vaak zonder problemen verlaagd worden door de kredieten over te nemen in een hypotheekverhoging.

De hypotheekvorm die voor deze verhoging gekozen wordt is bijna altijd aflossingsvrij. Ze wilden immers lagere maandlasten, en de lasten zijn het laagst als je enkel rente betaalt. Toch is het verstandiger om wél af te lossen op dit hypotheekdeel.

De rente over het deel van de hypotheek dat niet voor de eigen woning wordt gebruikt is niet fiscaal aftrekbaar. Een consumptief aflossingsvrij deel heeft dus tot gevolg dat men tot in de lengte der dagen niet-aftrekbare rente blijft betalen. Waarmee het wel goedkoper lijkt om de maandlasten op deze manier te verlagen, maar het dat in de praktijk niet is. Niet als je kijkt naar de totale lasten over de hele looptijd van de lening.

Een voorbeeld ter verduidelijking. Een doorlopend krediet van € 20.000 geeft een maandlast van € 400. Bij een rente van 6,75% is dit krediet (als er niets tussentijds opgenomen wordt) in 59 maanden af. Totale kosten: 59 x € 400 = € 23.600.

Nu sluiten we dit krediet over naar een aflossingsvrije hypotheek van € 20.000 met een rente van 5%. De kosten laten we even buiten beschouwing. De maandlast bedraagt € 83,33 – een flinke verlaging! Echter, als er niet op afgelost wordt betaalt je deze rente over 10 jaar nog steeds. In die 10 jaar heeft je aan rente € 10.000 betaald, en de overwaarde op uw huis is afgenomen met € 20.000. Bij elkaar zijn de kosten op dat moment al € 30.000. Eigenlijk best een duur krediet, of niet?

Zou je ervoor kiezen om op de extra hypotheek ook af te lossen, dan is de maandlastenbesparing niet zo groot. Bij een gelijke looptijd van 59 maanden en een rente van 5% is de maandannuïteit € 382. Voor € 12 per maand nemen niet veel mensen de moeite om een hypotheek te verhogen. Wil je wel lagere maandlasten, maar ook terugbetalen? Dan kun je bij de hypotheekverhoging kiezen voor een langere looptijd. Bij 10 jaar is de maandannuïteit € 211 en betaalt u in totaal € 25.320 aan het krediet. Dat zou zomaar de gulden middenweg kunnen zijn.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Wist u dat een flexibele hypotheek voordelig kan zijn?
Wist u dat de bijkomende woonlasten stijgen?
Wist u dat de woonlasten in 2008 stijgen?
Wist u dat de borgtochtprovisie in 2008 stijgt?
Wist u dat huizenbezitters nauwelijks schuld aflossen?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht