Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Contouren van de vitaliteitsregeling

Auteur: Mister Money donderdag 20 oktober 2011
Komend jaar worden de spaarloon- en de levensloopregeling afgeschaft. Hiervoor in de plaats komt in 2013 de vitaliteitsregeling. Hier kunnen niet alleen werknemers, maar ook ondernemers (zzp’ers) gebruik van maken om belastingvrij te sparen. In dit artikel lichten wij toe hoe deze nieuwe regeling eruit ziet en wat je ermee kunt.

Het doel van de vitaliteitsregeling is dat werkenden hun inkomen kunnen spreiden over hun werkzame leven. Zowel werknemers als ondernemers kunnen jaarlijks maximaal 5.000 euro van hun brutoloon sparen via de vitaliteitsregeling. Er mag maximaal een tegoed van 20.000 euro worden opgebouwd.

Hoewel de naam ‘vitaliteitssparen' anders doet vermoeden, kan er niet alleen gespaard worden via deze regeling. Het is ook mogelijk de inleg te beleggen. Er zijn drie manieren waarop gebruikt kan worden gemaakt van de vitaliteitsregeling:
 • Via een vitaliteitsspaarrekening. Dit is een spaarrekening bij een bank.
 • Via een vitaliteitspaarverzekering bij een verzekeraar.
 • Via een beleggingsinstelling. Dit wordt dan een vitaliteitsspaarrecht genoemd.

De vitaliteitsspaaregeling heeft als voordeel dat de deelnemer zeg mag beslissen wanneer hij geld opneemt, hoe veel hij opneemt en waar het aan besteedt wordt. Het kabinet heeft slechts één beperking voor de opname in het leven geroepen. Wie 62 jaar of ouder is mag nog maximaal 10.000 euro per jaar belastingvrij opnemen. Hiermee wil de regering voorkomen dat het vitaliteitssparen gebruikt gaat worden voor vroegpensioen, zoals nu vaak gebeurt met de levensloopregeling.

In het Belastingplan 2012 heeft het Ministerie van Financiën aangegeven dat zij verwacht dat 1 miljoen werkenden gaan deelnemen aan de vitaliteitsregeling. Hierin schrijft het ministerie ook dat het fiscale voordeel voor de deelnemer het grootst is als het vitaliteitstegoed wordt opgenomen in een periode van inkomensachteruitgang. Bijvoorbeeld door een zzp'er die een slecht jaar heeft met zijn bedrijf of wanneer je het opneemt om een periode van onbetaald verlof voor scholing of zorg te financieren.

In 2012 treden voor de spaarloonregeling en de levensloop overgangsregelingen in werking. Hoe deze eruit zien, lees je ook op Mister Money.

Klik hier voor de overgangsregeling spaarloon

Klik hier voor de overgangsregeling levensloop

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hoe veilig is je spaargeld?
Hoppen met je spaargeld
Gezamenlijke spaarrekening openen - Uitleg en tips
Spaarder laat jaarlijks 1,5 miljard euro aan rente liggen
Zwitserleven betreedt de spaarmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen