Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Crisispakket van 17,3 miljard euro

Auteur: Mister Money Donderdag 26 maart 2009
De Nederlandse overheid gaat ruim 17 miljard euro uittrekken om de crisis te bestrijden. Ondanks deze enorme investering werd het pakket aan maatregen gisteren sceptisch ontvangen. Zo spreken de oppositiepartijen over het ontbreken van moed.

AOW
Een discutabel punt is de verhoging van de AOW leeftijd naar 67 jaar. De sociale partners kunnen nog met een alternatief komen, 'maar er is een besluit', zo liet de premier weten. Wel wordt er rekening gehouden met mensen met zware beroepen. Het verhogen van de AOW leeftijd kan volgens het kabinet bijdragen aan het oplossen van de door de recessie veroorzaakte pensioenproblemen. Het is overigens nog onduidelijk vanaf wanneer de AOW leeftijd wordt opgetrokken en in welke stappen.

Vooral FNV-voorzitter Agnes Jongerius is fel tegen de verhoging van de AOW-leeftijd. Uit een onderzoek van TNS Nipo blijkt echter dat een meerderheid van de Nederlanders er geen problemen mee heeft om langer door te werken, mocht dit nodig zijn. Zo geeft 56 procent van ondervraagden aan dat zij liever willen dat de AOW-leeftijd verhoogd wordt, dan dat de premies omhoog gaan.

Eigenwoningforfait
Een ander crisisplan heeft betrekking op het eigenwoningforfait. Het kabinet was eerder al van plan om bezitters van een pand van meer dan 1 miljoen euro sterker te belasten. Doordat op dat bedrag niet langer een inflatiecorrectie meer zal worden toegepast, gaat dit voor steeds meer mensen gelden. Momenteel geldt voor de woningwaarde boven de 1 miljoen gewoon een percentage 0,55 procent. De komende jaren zal dit percentage gestaffeld verhoogd worden naar 2,35 procent. De verhoging zorgt voor een bijtelling van enkele duizenden euroís.

Zorg
Een ander punt waarop ook flink bezuinigd gaat worden vanaf 2011 is de zorg. Zo gaat er 1,2 miljard euro bezuinigd worden op de zorgtoeslag. Er zal bij het snijden in de toeslag wel gekeken worden naar de draagkracht. Minister Klink van Volksgezondheid zal nog eens een zelfde bedrag vrij moeten maken. Gedetailleerde voorstellen op dit gebied zijn er nog niet.

Investering van 6 miljard euro
Er wordt 6 miljard euro beschikbaar gesteld voor investeringen in de economie. Met dit geld willen zij ondermeer de jeugdwerkloosheid aanpakken. Daarnaast worden er bouwprojecten naar voren gehaald en wordt er geÔnvesteerd in duurzaamheid. Gemeentes en provincies leggen daar nog zoín 1,5 miljard bij en er wordt 10 miljard euro extra vrijgemaakt voor werkloosheidsuitkeringen. De vliegtaks, die nog geen jaar geleden werd ingevoerd, wordt nu weer afgeschaft. De extra belasting wordt op 1 juli dit jaar geschrapt. Staatssecretaris Jan Kees de Jager zegt dat de vliegtaks door de economische malaise overbodig is geworden.

Klik hier voor het aanvullend beleidsakkoord.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet