Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Crisistijd: huren of kopen?

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Donderdag 19 maart 2009
Het is overduidelijk dat we in crisistijd zitten, daar kan niemand meer omheen. Dat de woningmarkt behoorlijk is vastgelopen is ook allang geen nieuws meer. Stel dat je in deze tijd een woning nodig hebt. Wat is dan verstandig om te doen: huren of kopen? En als je jouw eigen huurwoning te koop aangeboden krijgt… tot voor kort was dat een buitenkans die de meeste huurders graag wilden benutten. Zijn we daarover nu nog steeds zo enthousiast?

Sinds jaar en dag is het voor veel mensen een streven geweest om een eigen woning te bezitten. Immers: met huren gooi je iedere maand geld weg, terwijl je met een eigen huis vermogen opbouwt. Natuurlijk is de rente over je hypotheek – net als huur – gewoon verdwenen. Het deel van je hypotheeklast dat voor aflossing bestemd is vormt een spaarpot. “Een eigen huis ‘komt naar je toe”, wordt wel gezegd.

Er zijn ook nadelen aan het hebben van een koopwoning. Verhuizen gaat een stuk minder makkelijk dan met een huurwoning, dan moet je immers een woning verkopen. Als dat binnen een paar jaar na de aankoop gebeurt is er bovendien sprake van erg hoge kosten. De overdrachtsbelasting en andere kosten koper zijn dan veelal nog niet goedgemaakt door de waardestijging. Verhuizen is niet altijd een keuze. Soms moet het voor een baan, door een echtscheiding of een sterfgeval. Of omdat je de hypotheeklasten niet meer kunt dragen. Bovendien draai je met een eigen woning zelf voor het onderhoud op. Wie daarvoor geen geld heeft gereserveerd ziet de waarde van het huis dalen of moet een extra hypotheekbedrag opnemen.

Wanneer je als uitgangspunt neemt dat huizen altijd behoorlijk in waarde stijgen is het ontegenzeggelijk verstandig om een woning te kopen. De woningwaarde stijgt, de hypotheek blijft gelijk en los je op termijn deels af – een duidelijk geval van vermogensvorming. Dat uitgangspunt hoeft echter geen werkelijkheid te zijn. Zo blijkt nu overduidelijk in de Verenigde Staten en diverse andere landen. Ook in Nederland is de kans op een forse prijsdaling nog steeds aanzienlijk.

Dan zie je opeens de risico’s van een koopwoning. Wie een woning aanschaft en de koopsom plus de kosten volledig financiert, heeft in aanvang een hypotheek die boven de verkoopwaarde van de woning ligt. Bij een waardedaling wordt dat negatieve verschil alleen maar groter. Dat is geen probleem zolang je in het huis blijft wonen. Als je de hypotheeklast kunt betalen er ontstaat geen andere noodzaak tot verhuizen is er niets aan de hand.

Terug naar de vraag: is het nu in de huidige crisistijd verstandiger om te huren of te kopen? Dit is helemaal afhankelijk van je persoonlijke situatie en jouw eigen inschatting van je toekomst. Huren is veilig en flexibel, kopen kan vermogen opleveren maar levert ook een risico op. De crisis brengt ons weer met beide benen op de grond: kopen is niet heilig.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet