Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Daling hypotheekrente niet voldoende

Auteur: Mister Money vrijdag 26 juli 2013
De afgelopen periode daalde de hypotheekrente gemiddeld met 0,56 procent van 4,33 procent naar 3,77 procent. Toch vindt de Vereniging Eigen Huis (VEH) dat de hypotheekrente niet voldoende is gedaald, omdat de martktrente veel sneller daalde. Dit verschil rekenen de banken niet door naar de consument.

De winstmarge van de banken steeg volgen VEH van 0,38 procent naar 0,96 procent, een stijging van ruim een half procent. Zeker bij de hypotheken met een vaste rente van 10 jaar ligt deze winstmarge hoog, namelijk op 1,26 procent. VEH vindt dat de politiek moet ingrijpen door een maximum te stellen aan de winstmarges.

Daling hypotheekrente 

De marktrente is de rente die banken zelf betalen voor geld dat zij lenen. Aan de ene kant kunnen zij lenen bij de Europese Centrale Bank (ECB) en aan de andere kant bij andere banken. De ECB-rente ligt op dit moment historisch laag, namelijk op 0,5 procent. Ook de Euribor staat daarom al lange tijd op een laag niveau. Banken kunnen daardoor goedkoop aan geld komen. 

Als deze marktrentes laag zijn, dan rekenen banken dit doorgaans door naar de consument. De hypotheekrente daalt dan, zodat de consument ook minder voor het geleende bedrag betalen. Daarnaast daalt ook de spaarrente, omdat banken minder willen betalen voor het spaargeld. Inderdaad rekenen de banken op dit moment zeer lage spaarrentes, maar volgens VEH daalde de hypotheekrente niet voldoende mee.

Geen winstmarge

Dat de banken een hogere rente rekenen dan de marktrente is gebruikelijk. Banken maken namelijk zelf ook kosten voor de hypotheek en daarnaast rekenen zij een winst. Maar volgens de banken halen zij geen extra winstmarge uit de ongelijke daling van de hypotheekrente. Door de crisis levert het verstrekken van hypotheken meer risico op voor de banken, omdat mensen steeds vaker de hypotheek niet meer kunnen betalen. De banken stellen dus een hogere hypotheekrente te rekenen om dit risico in te dekken. 

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt
Vaker gedwongen verkoop woning

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht