Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Collectieve zorgverzekering in 10 vragen

Auteur: Mister Money dinsdag 29 september 2015
De collectieve zorgverzekering is erg populair. Er bestaan dan ook vele collectieven zorgverzekeringen. Zo is er een collectief voor niet-rokers, vegetariërs, hoger opgeleiden etc.. Maar wat houdt een collectieve zorgverzekering nu precies in? Wat zijn de regels en waar moet je overal op letten?

1. Wat is een collectieve zorgverzekering?
Een collectieve zorgverzekering is niets anders dan een gewone zorgverzekering, maar dan voor een groep mensen in plaats van een individueel verzekerde. Het verschil is ook dat je een collectieve zorgpolis meestal niet rechtstreeks via een verzekeraar afsluit maar via een ‘tussenpersoon’ zoals je werkgever, een vereniging of belangenorganisatie.

2. Wat is het voordeel?
Het grootste voordeel van een collectieve zorgverzekering is dat je daarmee korting op de zorgpremie krijgt (collectieve korting). Daarnaast kán een collectieve zorgverzekering voordelig zijn als je tot een specifieke doelgroep behoort. Diverse verzekeraars bieden namelijk via verenigingen aanvullende pakketten aan met aangepaste voorwaarden. Zo zit in een pakket voor senioren bijvoorbeeld geen dekking voor de orthodontist, maar wel een ruime vergoeding voor brillen. En heeft een pakket voor sporters een uitgebreidere vergoeding voor fysiotherapie.

3. Hoeveel korting kan ik krijgen?
Wie kiest voor een collectieve basiszorgverzekering ontvangt een premiekorting van gemiddeld 7%. Doorgaans kennen aanvullende zorgpremies nog een hogere korting. Wanneer je uitgebreid verzekerd bent, kan dat per gezin dus honderden euro’s per jaar aan premie schelen.

4. Waar kan ik een collectieve zorgverzekering afsluiten?
De eenvoudigste manier om van collectieve kortingen te profiteren is door je zorgverzekering af te sluiten via een zorgvergelijker. Vergelijkingssites, zoals Geld.nl, maken al afspraken met de verzekeraars en verrekenen deze kortingen direct in de premie. Veelal bieden de vergelijkingssites ook de hoogste kortingen. Er zijn tegenwoordig ook tal van verenigingen en belangenorganisaties en zelfs banken en winkelketens die hun leden of klanten een collectieve verzekering aanbieden. Maar ook werkgevers regelen voor hun werknemers een aantrekkelijke collectieve zorgverzekering.

5. Dus iedereen kan een collectieve zorgverzekering afsluiten?
Ja. Wie dat niet via zijn werkgever of een vereniging kan doen, kan altijd nog bij een zogenaamd open collectief terecht.

6. Krijgen mijn partner en kinderen ook premiekorting?
Als jij een collectieve zorgverzekering afsluit, kunnen ook je partner en kinderen profiteren van de collectieve korting. Het is toegestaan om andere gezinsleden op je eigen polis mee te verzekeren.

7. Mag ik nog overstappen als ik collectief verzekerd ben?
Ja. Voorheen was dit niet mogelijk, maar met de komst van het nieuwe zorgstelsel kun je elk jaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dus ook als je collectief verzekerd bent. Begin november maken de verzekeraars de premies bekend. Je huidige polis kun je tot uiterlijk 1 januari opzeggen. Vervolgens heb je nog tot 1 februari de tijd om je aan te melden bij je nieuwe verzekeraar. De verzekering gaat dan met terugwerkende kracht in per 1 januari.

8. Wat gebeurt er als ik van baan wissel?
Als je nu collectief verzekerd bent via je werkgever en wisselt van baan, dan wordt je zorgverzekering in principe omgezet naar een individuele polis. De premiekorting ben je dan kwijt. Maar sluit je bij je nieuwe werkgever vervolgens weer een collectieve zorgverzekering af, dan mag je je oude zorgverzekering wél opzeggen. Bij een baanwissel kun je dus ook tussentijds overstappen naar een andere zorgverzekeraar!

9. Waar moet ik op letten?
Op de voorwaarden! Hoe aantrekkelijk de korting ook is, je bent alsnog duurder uit als de voorwaarden van de verzekering niet goed aansluiten op je persoonlijke situatie. Kies daarom niet automatisch voor de verzekering die bijvoorbeeld je werkgever aanbiedt. Maar verdiep je eerst in het vergoedingenoverzicht. Let daarnaast op de premies (dus de kortingen). Die kunnen ook voor collectieve zorgverzekeringen sterk verschillen. Lees ook het artikel Zorgverzekering kiezen op Geld.nl.

10. Ben ik een dief van mijn eigen portemonnee als ik niét voor een collectieve zorgverzekering kies?
In feite wel. Een collectieve zorgverzekering kan tot honderden euro's per jaar voordeliger zijn dan een individuele polis. En omdat het aanbod van collectieve zorgverzekeringen groot is, kun je ook kiezen voor een polis met voorwaarden die voor jou gunstig zijn.


22 reacties verbergen

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google 


Reacties:

Naam: AH
Bericht: Leuk verhaal maar als je cronisch ziek bent staan andere verzorgverstrekkers niet op jou te wachten.Dus pas op als je opzegd,dan kunnen ze nog meer extra bij verzekeringen weigeren.vb. ik wil een inplantaat dus wil ik een hogere verzekeringspremie betalen,mooi geweigerd want dan komen er vragen over je gebit wat bent u van plan de eerste 3jr.met u gebit,enz.Dus de zorgverzekeraars hebben de zwakkere in de tang.Bedankt Hr. Hoogervorst lekker sociaal bezig geweest.

Naam: gerard
Bericht: behandel mensen zoals jij behandeld wordt  
laten we samen alles naar de kloten helpen.

Naam: HUNK
Bericht: weet iemand of je je ook collectief kan verzekeren bij anderzorg en zo ja via wie?

Naam: Take
Bericht: Collectieve zorgverzekering bedreigt vrije markt!  
Ik ben vanaf 1 januari overgestapt naar Zilverenkruis Achmea (via mijn werk)  
Op het moment van overstappen zat ik bij een prima collectieve zorgverzekering(PMA, van Menzis) waar ik reeds een korting ontving .  
Vanuit mijn werk ontving ik een brief met hierin alle voordelen die ik zou hebben bij de overstap.  
Een evenhoge korting als mijn bestaande collectiviteit, met een bonus als ik over zou stappen.  
Ik ben toen met het hele gezin overgestapt , 4 personen.  
Per 1 April heb ik een andere baan geaccepteerd en bij toeval kom ik er achter dat als je van werkgever veranderd, je dan ook geen recht meer hebt op de collectiviteit.  
De afgegeven polis voor een heel jaar blijkt opeens eenzijdig te kunnen worden veranderd.  
 
Vanaf 1 April zou ik mijn kortingen allemaal kwijt zijn, voor het hele gezin.  
 
Ik heb gebeld met Achmea( dhr van de Veer en Mevr. Nancy Fielmich) en gevraagd of ik dan het jaar zoals in de polis staat kan doorzetten of kon overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Overstappen naar een andere zorgverzekeraar blijkt alleen mogelijk bij Zilveren kruis als de nieuwe werkgever ook een collectieve zorgverzekering aanbied. De polis ongewijzigd doorzetten blijkt niet mogelijk. Aangegeven wordt dat dit niet mag volgens de wet.  
 
Het best mogelijke scenario is:  
• In een collectief van zilveren kruis stappen (fit club)  
• Hierbij genoegen nemen met minder korting voor het hele gezin  
• Hierbij vervalt de aanvullende extra collectief verzekering  
 
Hier heb ik ernstige bezwaren tegen op de volgende gronden:  
• Eenzijdig wordt een overereenkomst opgeheven  
• Mijn aanvullende verzekering wordt gewijzigd zonder dat ik deze naar mijn wens kan aanpassen.  
• De extra kosten zorgen zelfs voor een verminderde verzekering.  
• Mij is bij het afsluiten van de nieuwe polis hier niet op gewezen  
• Menzis bied wel de mogelijkheid om het pakket te wijzigen bij overzetten op andere polis  
• Menzis bied wel de mogelijkheid om over te stappen naar een collectief dat niet aan de werkgever gebonden is.  
• Volgens Achmea zijn er wettelijke bezwaren, maar als ik zie dat Menzis hier heel anders mee om gaat, dan vraag ik me af wat hier juist is.  
• Op basis van de vrije marktwerking merk ik dat ik hier gegijzeld ben door de verzekeraar en van enige vrijheid is geen sprake meer  
 
Ik zou graag de mogelijkheid hebben zoals Menzis wel bied om naar een ander collectief over te stappen, of om mijn pakket te wijzigen binnen de fit club, vanwege het wegvallen van een aanvullend pakket.  
 

Naam: johanna
Bericht: klinkt allemaal heel aantrekkelijk, maar ik kwam er pas naderhand achter dat sommigen vergoedingen dan ook niet meer in je pakket zitten. (bij Menzis, tenminste). Ik heb artrose in voeten en handen en ben dit (halve) jaar al voor 140 euro aan vergoedingen voor een handbrace en steunzolen misgelopen. En dat is al meer dan de korting die ik krijg. Dus als je een chronische ziekte hebt kijk eerst naar de voorwaarden.

Naam: Katja Cornelissen
Bericht: Ik had een collectieve verzekering VGZ met als aanvullende verzekering de Mix. Per 1 juli ben ik met pensioen gegaan, en heb via de ANWB om de uitgebreide aanvullende verzekering gevraagd omdat ik niet langer in aanmerking kom voor de Mix. VGZ heeft richting ANWB positief gereageerd. Nu kom ik er via mijn fysiotherapeut achter dat in geen aanvullende verzekering heb omdat vgz zegt dat ik niet halverwege het jaar van aanvullende verzekering kan veranderen. Ik wil niet eens veranderen maar moet wel en nu mag ik niet. Rekening voor de therapeut komt dus bij mij terecht. Dat is toch niet eerlijk?!!! Kan ik daar nog iets tegen ondernemen??

Naam: Redactie Mister Money
Bericht: Voor het overstappen van aanvullende verzekeraar gelden in principe dezelfde regels als voor het opzeggen voor de basisverzekering. Alleen als u nog geen aanvullende verzekering heeft, kunt u er wel op iedere gewenst moment van het jaar één afsluiten.  
Wel dient u er rekening mee te houden dat er mogelijk nog een medische verklaring moet worden ingevuld als u voor uw aanvullende verzekering van verzekeraar veranderd. De procedure om de verklaring aan te vragen en beoordeling hiervan kosten vaak extra tijd. Daarom is het belangrijk dat u de nieuwe aanvullende verzekering op tijd aanvraagt.  
Daarnaast geldt voor een aanvullende zorgverzekering geen acceptatieplicht. De verzekeraar mag u dus weigeren als klant. Het is daarom verstandig uw huidige verzekering nog niet op te zeggen als u nog niet zeker weet dat de beoogde nieuwe verzekeraar u ook als klant zal accepteren.

Naam: Rick
Bericht: Ik ben 2 jaar geleden van baan veranderd maar krijg nog steeds de korting via mijn oude werkgever. Weet iemand of ik mezelf moet afmelden of is dit de taak van de werkgever? Zou de verzekeraar de korting van me terug kunnen vorderen?

Naam: laurens
Bericht: Ik zie nu dat ik ook nog steeds de HBO korting van 10% krijg. Deze ben ik vergeten af te melden. Kunnen ze dit terugvorderen of erger, wordt er nog wel gedekt bij heel ernstige onverwachte ziektekosten?

Naam: Hans
Bericht: lijkt me een eigen verantwoordelijkheid als je zelf er weet van hebt dat je onterecht een korting ontvangt; immers jij hebt persoonlijk een overeenkomst met ziektekostenverzekeraar en niet je werkgever; die biedt alleen maar een faciliteit. als verzekeraar zou ik deze kortingen bij je terug vorderen.  

Naam: Koen
Bericht: Ik ben al twee jaar collectief verzekerd, mijn vriendin heeft verzekering bij zelfde zorgverzekeraar. Ik wist echter niet dat collectiviteit ook voor partner geldt, heb dit onlangs ontdekt. Nu heb ik haar polis gewijzigd waardoor ze nu ook colectiviteitskorting krijgt. Dit kan echter alleen vanaf dit moment, niet met terugwerkende kracht vanaf begin 2011 volgens de verzekeraar. Weet iemand of het zin heeft dit aan te vechten? Ik kan hierover nergens wat vinden in algemene voorwaarden.

Naam: Redactie Mister Money
Bericht: @Koen, Waarschijnlijk gaat de constructie die u voorstelt niet lukken. Dit zal vooral liggen in het feit dat verzekeringen maar een beperkte tijd terugkunnen (anders dan door een fout van de verzekeraar) en dat waarschijnlijk een andere polis had moeten worden opgemaakt i.v.m. collectiviteit (ander nummer, ander systeem). Hij kan altijd nog wel om een coulance (onverplichte)- tegemoetkoming vragen.

Naam: N. van Oort
Bericht: Stel dat ik mij aanmeld bij een verzekering en een collectiviteit opgeef waar ik geen lid van ben. Heeft dat gevolgen voor mijn verzekering als de maatschappij dit ontdekt? Ben ik dan wel verzekerd? Wat doet de verzekering? Of vraagt ze alleen de korting terug?

Naam: N. van Oort
Bericht: Stel dat ik mij aanmeld bij een verzekering en een collectiviteit opgeef waar ik geen lid van ben. Heeft dat gevolgen voor mijn verzekering als de maatschappij dit ontdekt? Ben ik dan wel verzekerd? Wat doet de verzekering? Of vraagt ze alleen de korting terug?

Naam: Jan
Bericht: Mag ik van zorgverzekeraar veranderen als ik in juni met pensioen ga?  

Naam: Jan
Bericht: Mag ik van zorgverzekeraar veranderen als ik in juni met pensioen ga, ik ben nu collectief verzekerd via mijn werkgever.

Naam: Marcel
Bericht: Ik ben per 15 januari overgestapt naar een andere werkgever.  
Nu geniet ik bij mijn huidige zorgverzekering niet van een collectiviteits korting, maar kan dit wel krijgen bij mijn nieuwe werkgever.  
Nu is mijn vraag of ik nog over kan stappen en gebruik kan maken van de collectiviteits korting van mijn nieuwe werkgever.  
Mijn vrouw daarin tegen heeft wel een collectiviteits korting via haar werkgever,kan die dan alwel vast overstappen?

Naam: Mari
Bericht: Ben ik verplicht ombijeen mix aanvullend ook nog een extra aanvullende verzekering te nemen.  
Een voorbeeld is uit de mix is vergoeding 2000 euro en uit de aanvullende 200 euro.  
Nu heb ik ze allebei maardenk er over de aanvullende eruit te gooien.  
Kan dat dan

Naam: VW
Bericht: ik ben verzekerd bij een tussenpersoon, die tussenpersoon heeft een collectief contract met verzekeraars.Deze heeft hij nooit aan ons doorberekend en daar zijn wij nu achter gekomen.Waar hebben wij nu recht op? kunnen wij dit terug vorderen? Voor hoeveel jaar?Alvast bedankt

Naam: Linda
Bericht: Hoe zit het met vergoedingen, ... stel ik heb een andere bril nodig, maar heb net een jaar terug eentje gekregen met vergoeding, als ik overstap naar een andere zorgverzekeraar, heb ik dan meteen weer recht op een nieuwe bril?  
Hoe zit dat eigenlijk weet iemand dat?

Datum: 8-12-2015 16:13:21
Naam: joyce
Bericht: @koen, Beste koen ik ben vandaag achter precies hetzelfde probleem gekomen. Ik vraag mij af of je de zaak nog heb aangevochten? Ben je er nog mee verder gegaan? Graag zou ik je reactie willen horen want ik wil het er zeer zeker niet bij laten dat ze eigenlijk zoveel geld van je hebben gestolen!

Datum: 30-7-2017 20:23:26
Naam: R.Schroeder
Bericht: Erg leuk maar in mijn ogen pure oplichting, in ieder geval bij univé (zo voelt het).  
Als je bij unive kiest voor zorg vrij polis (117,25) en voor aanvullend goed (8,95)  
Reken maar uit, dat is 126 euro afgerond.  
Nu neem je het zelfde maar dan collectief.  
Dan betaal je 117,25  
Maar het aanvullend goed gaat van 8,95 naar 18,83  
Plus dat je voor de collectieve verzekrd zijn ook nog eens 20 euro per jaar moet betalen (evean).  
Een keuze heb je niet.  
Je kunt niet zeggen dan wil ik het aanvullend goed van 8,95.  
Dus ze verdienen per maand 10 euro extra per persoon.  
 
Oplichterij vind ik dat  

Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Wisselen van zorgverzekeraar - Hoe werkt het?
Natura of restitutie? - Verschil natura- en restitutiepolis
Inhoud basispakket zorgverzekering - Wat wordt vergoed?
Zorgverzekering bij twee verzekeraars
Basisverzekering en kinderen – Wat wordt vergoed?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Als de spaarrentes negatief worden, haal ik mijn geld van de bank
  Ja Nee