Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Collectieve zorgverzekering in 10 vragen

Auteur: Mister Money dinsdag 29 september 2015
De collectieve zorgverzekering is erg populair. Er bestaan dan ook vele collectieven zorgverzekeringen. Zo is er een collectief voor niet-rokers, vegetariërs, hoger opgeleiden etc.. Maar wat houdt een collectieve zorgverzekering nu precies in? Wat zijn de regels en waar moet je overal op letten?

1. Wat is een collectieve zorgverzekering?
Een collectieve zorgverzekering is niets anders dan een gewone zorgverzekering, maar dan voor een groep mensen in plaats van een individueel verzekerde. Het verschil is ook dat je een collectieve zorgpolis meestal niet rechtstreeks via een verzekeraar afsluit maar via een ‘tussenpersoon’ zoals je werkgever, een vereniging of belangenorganisatie.

2. Wat is het voordeel?
Het grootste voordeel van een collectieve zorgverzekering is dat je daarmee korting op de zorgpremie krijgt (collectieve korting). Daarnaast kán een collectieve zorgverzekering voordelig zijn als je tot een specifieke doelgroep behoort. Diverse verzekeraars bieden namelijk via verenigingen aanvullende pakketten aan met aangepaste voorwaarden. Zo zit in een pakket voor senioren bijvoorbeeld geen dekking voor de orthodontist, maar wel een ruime vergoeding voor brillen. En heeft een pakket voor sporters een uitgebreidere vergoeding voor fysiotherapie.

3. Hoeveel korting kan ik krijgen?
Wie kiest voor een collectieve basiszorgverzekering ontvangt een premiekorting van gemiddeld 7%. Doorgaans kennen aanvullende zorgpremies nog een hogere korting. Wanneer je uitgebreid verzekerd bent, kan dat per gezin dus honderden euro’s per jaar aan premie schelen.

4. Waar kan ik een collectieve zorgverzekering afsluiten?
De eenvoudigste manier om van collectieve kortingen te profiteren is door je zorgverzekering af te sluiten via een zorgvergelijker. Vergelijkingssites, zoals Geld.nl, maken al afspraken met de verzekeraars en verrekenen deze kortingen direct in de premie. Veelal bieden de vergelijkingssites ook de hoogste kortingen. Er zijn tegenwoordig ook tal van verenigingen en belangenorganisaties en zelfs banken en winkelketens die hun leden of klanten een collectieve verzekering aanbieden. Maar ook werkgevers regelen voor hun werknemers een aantrekkelijke collectieve zorgverzekering.

5. Dus iedereen kan een collectieve zorgverzekering afsluiten?
Ja. Wie dat niet via zijn werkgever of een vereniging kan doen, kan altijd nog bij een zogenaamd open collectief terecht.

6. Krijgen mijn partner en kinderen ook premiekorting?
Als jij een collectieve zorgverzekering afsluit, kunnen ook je partner en kinderen profiteren van de collectieve korting. Het is toegestaan om andere gezinsleden op je eigen polis mee te verzekeren.

7. Mag ik nog overstappen als ik collectief verzekerd ben?
Ja. Voorheen was dit niet mogelijk, maar met de komst van het nieuwe zorgstelsel kun je elk jaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dus ook als je collectief verzekerd bent. Begin november maken de verzekeraars de premies bekend. Je huidige polis kun je tot uiterlijk 1 januari opzeggen. Vervolgens heb je nog tot 1 februari de tijd om je aan te melden bij je nieuwe verzekeraar. De verzekering gaat dan met terugwerkende kracht in per 1 januari.

8. Wat gebeurt er als ik van baan wissel?
Als je nu collectief verzekerd bent via je werkgever en wisselt van baan, dan wordt je zorgverzekering in principe omgezet naar een individuele polis. De premiekorting ben je dan kwijt. Maar sluit je bij je nieuwe werkgever vervolgens weer een collectieve zorgverzekering af, dan mag je je oude zorgverzekering wél opzeggen. Bij een baanwissel kun je dus ook tussentijds overstappen naar een andere zorgverzekeraar!

9. Waar moet ik op letten?
Op de voorwaarden! Hoe aantrekkelijk de korting ook is, je bent alsnog duurder uit als de voorwaarden van de verzekering niet goed aansluiten op je persoonlijke situatie. Kies daarom niet automatisch voor de verzekering die bijvoorbeeld je werkgever aanbiedt. Maar verdiep je eerst in het vergoedingenoverzicht. Let daarnaast op de premies (dus de kortingen). Die kunnen ook voor collectieve zorgverzekeringen sterk verschillen. Lees ook het artikel Zorgverzekering kiezen op Geld.nl.

10. Ben ik een dief van mijn eigen portemonnee als ik niét voor een collectieve zorgverzekering kies?
In feite wel. Een collectieve zorgverzekering kan tot honderden euro's per jaar voordeliger zijn dan een individuele polis. En omdat het aanbod van collectieve zorgverzekeringen groot is, kun je ook kiezen voor een polis met voorwaarden die voor jou gunstig zijn.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Wisselen van zorgverzekeraar - Hoe werkt het?
Natura of restitutie? - Verschil natura- en restitutiepolis
Inhoud basispakket zorgverzekering - Wat wordt vergoed?
Basisverzekering en kinderen – Wat wordt vergoed?
Zorgverzekering bij twee verzekeraars

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet