Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

De kredietcrisis en je portemonnee

Auteur: Mister Money Donderdag 22 januari 2009
Het afgelopen jaar werd overheerst door de kredietcrisis. Waar in het begin van het jaar werd gedacht dat Nederland buiten schot zou blijven, werd halverwege 2008 ook bij ons de kracht van de crisis voelbaar. Het consumentenvertrouwen daalde en de inflatie nam toe. De crisis werd langzaam voelbaar in de eigen portemonnee.

De Europese Commissie liet onlangs nog weten dat Nederland aan de vooravond staat van een diepe recessie. Wat merkt de consument hiervan?

Indexering pensioenfondsen
Pensioenfondsen ondervinden de nodige hinder van de kredietcrisis. De kosten voor levensonderhoud worden vrijwel elk jaar duurder en pensioenfondsen passen het pensioen daarop aan. Deze verhoging kunnen zij alleen financieren wanneer ze daar voldoende vermogen voor hebben. Pensioenfonds ABP bracht vorige maand het bericht naar buiten dat de financiŽle positie van het fonds het niet toelaat de pensioenen mee te laten groeien met de loonontwikkeling. Pensioenfonds Zorg en Welzijn heeft eveneens moeten besluiten niet te indexeren en de pensioenpremie in 2009 ongewijzigd te laten.

Rente sparen : Spaarrentes stijgen!
De kredietcrisis kent een voordeel voor de sparende consument. De krapte op de geldmarkt zorgde in 2008 voor een heuse spaarrente oorlog . Banken konden het Nederlandse spaargeld goed gebruiken en verhoogden daarom massaal hun spaarrente. Een spaarrente van 5% of meer was ineens heel normaal. De laatste weken zijn de spaarrentes echter weer hard aan het dalen. Deze daling werd ingeleid door de renteverlagingen van de Europese Centrale Bank (ECB) waardoor het voor financiŽle instellingen goedkoper werd om geld bij de ECB te lenen.

De ECB verlagingen hebben ook gevolgen voor de hypotheekmarkt. De rentes voor hypothecaire leningen lieten in 2008 een sterke stijging zien. Banken wantrouwden elkaar en kwamen hierdoor steeds moeilijker aan geld. Hierdoor stegen de rentes voor hypotheken. Dankzij de renteverlagingen van de ECB konden banken weer goedkoper geld lenen en daalde de hypotheekrente weer iets. De leenmarkt is ondanks de kredietcrisis nauwelijks in beweging gekomen. Zelfs de renteverlagingen van de ECB hebben niet tot een lagere leenrente geleid.

Huizenmarkt
De huizenmarkt is in 2008 enigszins het slop geraakt. Toch kunnen wij kijkend naar december toch opgelucht ademhalen. In de laatste maand van het jaar waren koopwoningen gemiddeld 1,6 procent duurder dan een jaar eerder. 'Het is wel verrassend dat er nog een plusje is', reageert hoofdeconoom Michiel Vergeer van het CBS. Hij vergelijkt daarbij de prijsstijging in december met de gemelde prijsdaling met 0,9% over de maand november.

Werkloosheid
De werkloosheid laat een stijging zien dankzij de economische malaise. Volgens een onderzoek van MKB Nederland zullen het komende jaar tussen de 30.000 tot 50.000 banen verloren gaan in het midden- en kleinbedrijf. Volgens MKB Nederland worden de horeca, industrie, detailhandel en de bouw zwaar getroffen. Het Centraal Planbureau is eveneens negatief gestemd. Zij verwacht dat in 2009 en 2010 ongeveer 200.000 mensen hun baan zullen verliezen. Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) heeft al laten weten dat het aantal ontslagaanvragen in de laatste twee maanden van 2008 fors is toegenomen.

Koopkracht
Opvallend is dat de koopkracht van de gemiddelde Nederlander ondanks de kredietcrisis een stijging laat zien in 2009. Dit komt omdat de prijzen volgens een berekening van het Nibud nauwelijks zullen stijgen en dat het nettoloon omhoog gaat. Daarnaast meldt het Nibud dat vrijwel iedereen er 1 tot 4 procent in koopkracht op vooruitgaat. Het Nederlands Instituut voor Budget Voorlichting (Nibud) adviseert mensen wel om deze īextra koopkrachtīop te potten. 2009 wordt volgens het Nibud een jaar met veel onzekerheden waarin veel mensen hun baan zullen verliezen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet