Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

De kredietcrisis & jij

Auteur: Ivo van Vugt (Advies v. Vugt) Vrijdag 26 september 2008
Het is de afgelopen maanden helemaal misgegaan op de financiŽle markten. In met name de VS is er sprake van een echte kredietcrisis. FinanciŽle instellingen worden overgenomen, genationaliseerd, geholpen door de Centrale Banken of vallen gewoon om. Het vertrouwen is compleet weggezakt in het hele financiŽle systeem.

Langzaam maar zeker waait de crisis uit de VS ook over naar Europa. In Nederland lijkt het allemaal niet zoín vaart te lopen als in de VS, maar ook in Europa (Duitsland en Engeland) zijn financiŽle instellingen failliet gegaan.

Hoe het allemaal begon
Het kon de regering Bush en de voorzitter van de FED niet op: gťťn controle over de vrije marktwerking op de financiŽle markten. Dit resulteerde in het verstrekken van zeer onverantwoorde leningen en hypotheken om ĎThe American way of lifeí glans te geven. Deze overmatige kredietverlening heeft in de VS geresulteerd in de kredietcrisis en neemt de hele wereld in haar kielzog mee. FinanciŽle instellingen blijken door speculatie, hebzucht en het gebrek aan controle enorme risicoís te lopen.

Regulering en toezicht
In Nederland zijn diverse reguleringen, wetgevingen en daarbij behorende toezichthouders om de financiŽle handel inzichtelijk en controleerbaar te houden. Onder andere om niet tot overkreditering van de consument te komen. Denk daarbij ook aan zaken als de NHG en de BKR-noteringen. Allemaal om ongewenste kredietverstrekking tegen te gaan.

Een recente ingreep is het verbieden van ďNaked Short SellingĒ. Er wordt dan gespeculeerd op een daling van een aandeel. Handelaren verkopen deze bijvoorbeeld voor 100 euro, maar hebben ze niet daadwerkelijk in handen; als ze de aandelen moeten leveren, zijn ze minder waard en kopen ze voor 80 euro en leveren ze dan. Ze steken dan 20 euro in de zak. Deze speculatie leidt daadwerkelijk tot heftige waardeschommelingen.

Moet het geld op de bank blijven staan ja of nee?
Dat moet ieder voor zich uitmaken, maar als het thuis in de kast ligt ontvang je geen rente, neem je de inflatie en is het geld gevoelig voor diefstal. Bij brand is het niet verzekerd volgens het depositogarantiestelsel. Dit stelsel zorgt ervoor dat je voor maximaal 38.000 euro per rekeninghouder bent verzekerd bij De Nederlandsche Bank (DNB).

Een oplossing kan zijn om jouw kapitaal in partjes van 40.000 of 80.000 euro te spreiden over verschillende partijen. Beleggingen zelf vallen buiten deze regeling, maar in Nederland is het bank- en cliŽntenvermogen gescheiden. Beleggingen van klanten zijn daarom wel gevoelig voor waardeschommelingen, maar zullen nooit verdampen bij een faillissement.
Een centrale bank als DNB kan niet failliet gaan. Zij kunnen en mogen de persen aanzetten om eurootjes te drukken. Deze partijen kunnen wel falen in het toezicht, zoals is de VS gebeurd is met de FED.

De (in)directe gevolgen
We zullen op de een of andere manier direct of indirect last hebben van de overgewaaide kredietcrisis uit de VS. Zo zal geld lenen duurder worden, want de rente zal stijgen door geldtekorten en risico-opslagen. Daarentegen kan de spaarrente gaan stijgen, omdat er te weinig geld is. Wie zien nu al wekelijks renteverhogingen.

Ook betekent een dalende dollar minder export, omdat de euro te duur wordt. Samen met stijgende grondstofprijzen en een stijgende rente zullen investeringen welke nodig zijn voor een groeiende economie stagneren.

Wat directer voelbaar zijn de verwachte stijgingen van de pensioenpremies. Pensioenen zullen minder waard worden en de werknemer zal extra premie in moeten leggen om een normale groei te bewerkstelligen. Deze groei is niet meer te betalen door de pensioenverzekeraars. Het is maar de vraag of ze de minimale wettelijk verplichte dekking kunnen behouden door de daling van de investeringen. De inflatiecorrectie zal er in ieder geval af gaan.

Huizen zullen ook langer in de verkoop staan. Dit door duurdere hypotheken, minder leencapaciteit en uiteraard een wantrouwen van de consument. In Nederland blijft de vraag naar woningen echter hoger dan het aanbod, dus prijzen zullen naar verwachting (licht) blijven stijgen en uiteindelijk verkocht worden onder normale omstandigheden.

Tot Slot
Het is al met al afwachten, maar angst is een slechte raadgever in deze situatie. Vertrouwen hebben in het Nederlandse systeem is erg belangrijk in deze tijden. Dat de wind er even flink doorheen heeft moeten waaien zal inmiddels wel duidelijk zijn. Op naar betere tijden dan maar.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Raad van State: Nationalisatie SNS blijft overeind
Online beleggen: hoe en waarom?
Wanneer een aandeel kopen
AEX: oud en nieuw
Beleggingen om extra mee op te passen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet