Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

De lijfrente verzekering toegelicht

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) vrijdag 3 januari 2014
Een lijfrente is een levensverzekering of bankspaarrekening met een verzorgend karakter. Bij overlijden kan het kapitaal vrijkomen, waardoor nabestaanden een (aanvullend) inkomen hebben. Bij het in leven zijn op de einddatum dient het kapitaal gebruikt te worden als een aanvulling op het pensioen en/of de AOW. De premie is onder voorwaarden in aftrek te nemen van het inkomen in box 1, de uitkering is vervolgens (te zijner tijd) belast in box 1.

De premie voor een lijfrenteverzekering kan in aftrek worden genomen van het inkomen in box 1. Belangrijk is om het volgende in de gaten te houden: de premie is in aftrek te nemen, mits er een pensioen-, of nabestaandentekort is. Dit noem het de jaaruimte (het pensioengat van het afgelopen jaar) of de reserveringsruimte (het pensioengat van de afgelopen zeven jaar). Daarnaast komt het kapitaal in principe pas vrij als je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. 

Via software van de Belastingdienst of een tussenpersoon kan worden uitgerekend of er in een bepaald jaar voldoende opzij is gezet om tot ongeveer 70 procent van het verdiende inkomen te komen na het pensioen. Indien er onvoldoende opzij is gezet, mag dit tekort middels een premie voor een lijfrente aangevuld worden (lijfrente sparen.) De einddatum van de polis dient dan echter wel op of ná de pensioengerechtigde leeftijd van de verzekeringsnemer te liggen.

Omdat de aftrekbaarheid van een lijfrenteverzekering afhankelijk is van het inkomen en de pensioenopbouw in een bepaald jaar, kan het verstandig zijn om een polis te hebben waarbij variabele premiebetaling mogelijk is. Verder is het ook mogelijk om met terugwerkende kracht een pensioen- of nabestaandetekort aan te vullen middels een koopsom. Dit is een bedrag ineens, waarover ook aftrek in box 1 mogelijk is.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
De Lijfrente; Belasting en Tips
Expirerende Lijfrente verzekering; de mogelijkheden
Mogelijkheden bij de Direct Ingaande Lijfrente
Bijzondere aandacht: ingangsdatum 16 oktober 1990
Sparen voor uw pensioen, de lijfrente verzekering

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen