Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

De looptijd van je lening

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Donderdag 10 september 2009
Onlangs was in het nieuws dat enkele kredietverstrekkers een persoonlijke lening gaan aanbieden met een looptijd van 10 jaar. Bij deze aanbieders was de maximale looptijd tot op heden 72 maanden, 6 jaar dus. Het is niet alsof dit nieuw is, er waren al meer kredietverstrekkers waarbij je voor je persoonlijke lening een looptijd tot 10 jaar kon kiezen.

Is dat nou verstandig, een persoonlijke lening met een looptijd van 10 jaar? Als je kijkt naar de maandlasten geldt: hoe langer de looptijd, hoe lager de maandlasten. Logisch, want de aflossing van de lening wordt over een groter aantal maandtermijnen uitgesmeerd, waardoor het af te lossen bedrag per maand afneemt. Naast die aflossing betaal je echter ook rente. Als je langer doet over het aflossen van de lening wordt er - over de hele looptijd bekeken - een veel hoger totaalbedrag aan rente in rekening gebracht.

We geven een cijfervoorbeeld ter illustratie. Bij een geleend bedrag van € 5.000 en een rente van 8,7% per jaar is het maandbedrag bij een looptijd van 10 jaar € 62. Betaal je dezelfde lening in 5 jaar terug, dan is de maandtermijn € 102.

De totale prijs van de lening is bij een looptijd van 10 jaar € 7.398, en bij een looptijd van 5 jaar € 6.136. Hierin zit de terugbetaling van de geleende € 5.000, de rest is rente. Ofwel: in totaal wordt er in bij 5 jaar looptijd € 1.136 aan rente betaald, en bij 10 jaar € 2.398. Bijna de helft van het geleende bedrag aan rente! Dat bedoelen ze dus met 'Geld lenen kost geld'.

Kortom: als je dan toch geld moet lenen omdat je iets echt nodig hebt waarvoor je de benodigde euro's niet op je spaarrekening hebt staan, houd de looptijd dan zo kort mogelijk. Dan zit je waarschijnlijk wel een tijdje wat krap in je maandbudget, maar je bespaart fors op het totaalbedrag dat je voor die lening (en dus voor hetgeen je met het geleende geld gekocht hebt) betaalt.

Het is misschien verleidelijk om een lening over een lange looptijd uit te smeren, omdat de maandlasten dan lekker laag zijn. Het duurt dan alleen veel langer voordat je van het krediet af bent, en het kost je veel meer geld!

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
80 procent leent en spaart tegelijk
Onderzoek naar kosten creditcards
Gebruik van de creditcard in het buitenland
Financiële opvoeding voorkomt schulden
Lenen eindelijk voordeliger

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet