Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

De ontslagvergoeding

Auteur: Mister Money Woensdag 30 september 2009
In deze crisistijd komt het helaas regelmatig voor dat een werkgever zijn werknemer moet ontslaan. Er zal dan moeten worden vastgesteld wat de omvang is van de financiŽle schade bij het (gedwongen) ontslag. Deze schade bestaat dan uit het misgelopen inkomen, pensioenopbouw en soms immateriŽle schade bij een continuatie van het dienstverband.

Inkomensschade
Het vaststellen van de financiŽle schade bij ontslag kan op een aantal manieren worden gedaan. Dienstjaren en salaris vormen meestal de basis voor het vaststellen van de indicatieve inkomensschade. Het resultaat van deze (gerechtelijke) onderhandelingen is de gouden handdruk.

De eerste manier van vaststellen is middels onderhandelingen met de werkgever. Dit kan echter leiden tot meningsverschillen en lastige gerechtelijke procedures. Zeker als een werknemer van mening is dat zijn ontslag (gronden) onterecht zijn.

De werkgever kan er ook voor kiezen om het ontslag via de kantonrechter te laten gaan om een ontslagvergunning aan te vragen. Zorg dan altijd voor juridische ondersteuning via de rechtsbijstand, een advocaat of de vakbond. Voor de rechter kun jij dan je toelichting geven op jouw standpunt in het ontslag.

Om het gerechtsysteem te ontlasten is in 1997 de zogenaamde Kantonrechtersformule geÔntroduceerd. Deze formule moet de bepaling van de hoogte van een schadeloosstelling eenvoudiger maken en is door een wijziging per 1 januari 2009 over de gehele linie versoberd. In de huidige economische tijden wordt er veel gebruik gemaakt van deze formule, waar overigens in overleg van kan worden afgeweken.

De formule is kortweg A x B x C
'A' = aantal dienstjaren gecorrigeerd met een leeftijdsafhankelijke wegingsfactor.
'B'= bruto maandsalaris, inclusief vaste en overeengekomen inkomensbestanddelen, zoals een vakantietoeslag en dertiende maand.
'C'= een extra correctiefactor. Een kantonrechter kan de verwijtbaarheid van een werkgever bij een ontslag zwaarder of lichter laten wegen. Bij een hoge verwijtbaarheid zal de factor hoger zijn dan ťťn. Een kantonrechter kan hier het verschil maken.

In deze tijden neemt een werkgever ook weleens een grotere verantwoordelijkheid met het opstellen van een sociaal plan. De werkgever verplicht zich dan om tijdelijk de wettelijke voorzieningen aan te vullen tot een bepaald percentage van het werknemersloon. Deze zogenaamde suppletiemethode kan erg interessant uitpakken voor een werknemer.

Pensioenschade
Naast inkomensschade kan er ook pensioenschade optreden. Bij het voortijdig beŽindigen is de kans groot dat er pensioenopbouw wordt misgelopen. De schade wordt alleen maar groter indien zelfs salarisstijgingen en inflatie meegenomen worden. Pensioenschade wordt vooral berekend bij het ontslag van oudere werknemers, omdat de carriŤrekansen dalen. Het bedrag moet bij een verzekeraar of bank worden gestald tot de pensioengerechtigde leeftijd.

ImmateriŽle schade
Een uitkering in verband met immateriŽle schade (smartengeld) kan in voorkomende gevallen belastingvrij worden genoten. Echter, is het daadwerkelijk vaststellen een lastige aangelegenheid waar fiscus, het Uwv en de werkgever bij betrokken zijn. Smartengeld komt echter in Nederland niet vaak voor.

Een uitkering of verstrekking die eenmaal wordt toegekend na het bereiken van een diensttijd van tenminste 25 jaar en/of een diensttijd van tenminste 40 jaar is vrijgesteld tot een hoogte van maximaal het maandloon. Het is bedoeld als een jubileumextraatje, maar kan onderdeel uitmaken van de ontslagvergoeding.

BeŽindigingovereenkomst
Indien je met de werkgever tot een overeenkomst bent gekomen, is het erg belangrijk dat de afspraken die er zijn gemaakt goed worden vastgelegd in een beŽindigingovereenkomst.

Ook de opzegtermijn moet daarin worden vastgelegd. De termijn is afhankelijk van de diensttijd en maximaal 4 maanden. De werkgever betaalt in deze tijden het loon door, terwijl u gewoon doorwerkt.

Let ook goed op dat de ontslagvergoeding juist is omschreven, zodat het recht op een tijdelijke WW-uitkering niet verloren gaat.

Bij ziekte of zwangerschap kan er echter geen ontslag volgen. Dit lijkt prettig, maar het kan gevolgen hebben voor (ww-) uitkeringen in de toekomst. Zet in deze gevallen niet zomaar een handtekening onder de overeenkomst.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet