Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

De slachtoffers van de kredietcrisis

Auteur: Mister Money Dinsdag 30 september 2008
2008 lijkt definitief niet het jaar voor beleggen te worden. De AEX-index noteerde begin dit jaar nog rond de 500 punten. Na een bloedrode beursdag waren hier gisteren nog 323 punten van over. Amerika deed het niet veel beter. Begin dit jaar noteerde de Dow Jones-index nog boven de 13.000 punten, nu schommelt de index rond de 10.350 punten.

Het beleggingsklimaat is momenteel verre van positief te noemen. Week in week uit maakt de kredietcrisis nieuwe slachtoffers in de Verenigde Staten. De eerste grote slachtoffers waren de zakenbanken Bear Stearns en Merill Lynch. Kortgeleden moest de gerenommeerde zakenbank Lehman Brothers het veld ruimen en werd Washington Mutual ingelijfd door JPMorgan Chase. Hyptoheekgiganten Fannie May en Freddie Mac werden door de overheid van de ondergang gered.

Crisis in Europa?
Waar begin dit jaar heftig gereageerd werd op negatieve berichten uit Amerika komen nu ook veel Europese bedrijven in de financiŽle problemen. Zo is de van origine Belgische bankverzekeraar Fortis van de ondergang gered. BelgiŽ, Luxemburg en Nederland investeerden gezamenlijk 11,2 miljard euro in het bedrijf. Fortis is nu deels genationaliseerd. Een dag later moesten overheden van BelgiŽ en Luxemburg samen met Frankrijk opnieuw ingrijpen. Ditmaal ging het om bankverzekeraar Dexia. De drie landen investeren samen met de aandeelhouders 6,4 miljard euro in het bedrijf.

In Duitsland werd gisteren Hypo Real Estate op de valreep van de ondergang gered door andere Duitse banken. De hypotheekverstrekker kreeg een toezegging van een miljardenkrediet. Hypo Real Estate belandde in de problemen door speculaties van zijn Ierse dochterbedrijf Depfa Bank. Het Ierse bedrijf heeft naar verluidt miljarden verloren op de Amerikaanse hypotheekmarkt.

Engeland
Ook in Engeland heeft de overheid dit jaar al moeten ingrijpen. Hypotheekbank Northern Rock verkeerde begin dit jaar in grote financiŽle problemen door investeringen in risicovolle hypotheken in de Verenigde Staten. De Britse overheid besloot de bank tijdelijk te nationaliseren nadat een mogelijke overname op niets uitliep. De Britse hypotheekverstrekker HBOS werd in september overgenomen door De Britse bank Lloyds TSB. HBOS kwam in de problemen doordat beleggers begonnen te twijfelen aan de financiering van zijn hypotheekportefeuille. Het laatste slachtoffer dat de crisis in Engeland heeft gemaakt is de Britse hypotheekbank Bradford & Bingley. Minister van FinanciŽn Alistair Darling bevestigde gisteren dat ook deze bank deels genationaliseerd wordt.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Raad van State: Nationalisatie SNS blijft overeind
Online beleggen: hoe en waarom?
Wanneer een aandeel kopen
AEX: oud en nieuw
Beleggingen om extra mee op te passen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet