Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

De totstandkoming van de sociale zekerheid

Auteur: Mister Money Dinsdag 15 mei 2007
Sociale zekerheid is een begrip in Nederland en bestaat al sinds het begin van de vorige eeuw. Toch weten veel mensen niet wat Sociale Zekerheid exact inhoudt. In dit artikel gaan we dieper in op de totstandkoming en de betekenis van de Sociale Zekerheid.

Nederland is een verzorgingsstaat. Een verzorgingsstaat wil zeggen: Iedereen die niet voor zichzelf kan zorgen heeft recht op een uitkering. De overheid is actief. De term sociale zekerheid is uit Amerika komen overwaaien. Voor de Tweede Wereld oorlog werden de sociale verzekeringen arbeidersverzekeringen genoemd. Inmiddels is de sociale zekerheid een begrip. Sociale Zekerheid is in twee verschillende zaken te verdelen. Je hebt sociale verzekeringen en sociale voorzieningen. Sociale voorzieningen worden direct door de overheid betaald, via de belastingen (rijksbegroting). Sociale verzekeringen worden door de mensen zelf betaald via sociale premies.

De Ongevallenwet
Met de invoering van de Ongevallenwet kreeg Nederland in 1901 haar eerste sociale verzekering. De wet werd uitgevoerd door de Rijksverzekeringsbank, de voorloper van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

In het begin was de Ongevallenwet alleen van toepassing op de meer gevaarlijke industriŽle bedrijven. Alleen de arbeiders in die bedrijven waren verzekerd tegen de financiŽle gevolgen van een bedrijfsongeval. De uitkering was in zoín geval 70% van het loon met een maximum van Ī Ä 1,27 per dag. De wet was een idee van minister Cornelis Lely. Hij vond dat mensen die tijdens hun werk een ongeluk kregen recht hadden op een uitkering.

Noodwet Ouderdomsvooziening
De eerste echte sociale voorziening werd in 1947 ingevoerd onder de naam Noodwet Ouderomsvoorziening, sinds 1957 bekent als de AOW. De Noodwet ouderdomsvoorziening zorgde in Nederland van 1947 tot 1957 voor de verstrekking van een uitkering aan mannen en alleenstaande vrouwen van 65 jaar en ouder zonder voldoende eigen inkomsten. De wet onder minister Drees van Sociale Zaken ingevoerd.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
De sociale voorzieningen
De volksverzekeringen
De werknemersverzekeringen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet