Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

De voors en tegens van fondsbeleggen

Auteur: Annette Zeelenberg zaterdag 22 december 2012
Je hebt er geen zeeën van tijd, kennis en ervaring voor nodig en ook geen bergen met geld: fondsbeleggen is toegankelijk voor zowel de kleine als de grote belegger. Niet vreemd dus dat driekwart van de Nederlanders investeert in beleggingsfondsen. Hoewel de voordelen van fondsbeleggen groot zijn, zijn er ook een paar nadelen te noemen.

Beleggingsfondsen investeren het geld van beleggers (het fondsvermogen) in meerdere bedrijven tegelijk en vaak ook in verschillende werelddelen of sectoren. Het fonds geeft vervolgens participaties (ook wel aandelen of deelnemingsrechten genoemd) uit, die je als fondsbelegger kunt kopen. Je wordt op die manier voor een stukje eigenaar van de hele portefeuille van het fonds. En dat is misschien wel het grootste voordeel van fondsbeleggen. Je investeert in een grote en diverse portefeuille en daarmee zorg je voor een goede spreiding van het risico.

Eenvoud en gemak
Risicospreiding is voor beleggers een grote reden om voor een beleggingsfonds te kiezen, maar ook de eenvoud, het gemak en de tijdbesparing zijn vaak doorslaggevend. Als fondsbelegger geef je in feite het grootste en ingewikkeldste werk uit handen aan de experts van het beleggingsfonds. Die houden de ontwikkelingen op de markt in de gaten en kopen en verkopen de aandelen.

Minder keuzevrijheid
Een nadeel is dat je geen invloed hebt op de keuzes van de fondsbeheerder. Maar dat nadeel verdampt snel als je zelf geen tijd en verstand van zaken hebt en daarom voor fondsbeleggen kiest. Bovendien kun je toch een zekere invloed uitoefenen op je beleggingen door te kiezen voor gespecialiseerde fondsen. Zo zijn er fondsen die alleen in een bepaalde sector of in een specifiek werelddeel beleggen of alleen in bepaalde effecten zoals aandelen of obligaties. Lees ook het artikel: Fondsbeleggen in alle soorten en maten

Toegang tot alle sectoren
Van gespecialiseerde fondsen kun je overigens flink profiteren. Immers, rechtstreeks beleggen in bijvoorbeeld een opkomende markt als China is erg lastig. Gedegen marktinformatie en toegang tot de markt is niet eenvoudig te vinden. Via een gespecialiseerd fonds is dat wel mogelijk. Zo kun je toch profiteren van de ontwikkelingen in interessante regio’s of sectoren.

Rendement
Een beleggingsfonds bestaat uit tientallen en soms wel honderden beleggingen. Daardoor wordt het rendement op aandelen die erg goed presteren afgevlakt door beleggingen die iets minder presteren. Maar dat is tegelijk een voordeel, want wat voor winst geldt, gaat ook op voor verlies. De verliezen in een fonds worden gecompenseerd met beter presterende beleggingen. De kosten die fondsen in rekening brengen drukken echter wel je rendement. Uit een in 2004 gepubliceerd onderzoek van www.fool.com blijkt zelfs dat 80 procent van de fondsen – vaak om die reden - slechter presteert dan de index. Link naar: Beleggen in fondsen: de kosten.

Kortom:
Fondsbeleggen is dus ook geschikt voor mensen die geen zin, tijd of voldoende kennis hebben om actief te beleggen, maar wel een hoger rendement willen behalen dan op een spaarrekening. En daarbij enig risico willen nemen. Bovendien heb je geen kapitalen nodig. Met een paar honderd euro kun je al een participatie in een beleggingsfonds kopen. Om met hetzelfde geld eenzelfde gespreide portefeuille samen te stellen via rechtstreekse effecten, is een stuk lastiger.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Een beleggingsfonds kiezen, een heel karwei!
Hoe koop je een beleggingsfonds? (2)
Beleggingsfondsen in alle soorten en maten
Beleggen in fondsen: de kosten
Hoe koop je een beleggingsfonds? (deel 1)


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Dossiers