Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

De 'Woekerpolisaffaire' in Tros Radar

Auteur: Mister Money Dinsdag 7 november 2006
Het programma Radar van de Tros besteedde gisteravond aandacht aan de beleggingsverzekeringen. Miljoenen Nederlanders hebben een of meerdere van deze polissen. In sommige gevallen weten mensen niet eens dat het om een beleggingsverzekering gaat.

Radar stelt in de uitzending dat de afgelopen maanden duidelijk is geworden dat veel mensen met een beleggingsverzekering niet datgene uitgekeerd hebben gekregen wat ze door de tussenpersoon of de verzekeringsmaatschappij is voorgespiegeld. Vaak incasseren de maatschappijen maar liefst eenderde van het bedrag dat door de verzekerden wordt ingelegd. Een snelle rekensom laat zien dat de maatschappijen hierover ruim 5 miljard als onkosten in eigen zak steken.

In de uitzending kwamen een aantal voorbeelden aan bod:
Zo wist mevrouw Michels niet eens dat ze een beleggingsverzekering had. Een tussenpersoon had haar een product dat“ spaar maat krediet” heet aangeraden om haar lening af te betalen. Pas na jaren kwam ze er achter dat ze helemaal niets spaarde maar een beleggingsproduct had. Als ze na jaren haar eerste overzicht krijgt ziet dat er van haar “gespaarde” geld niet veel meer over is.

De heer Goverts heeft een lijfrentepolis waarbij meer dan 80% van de premie in de zakken van de Nationale Nederlanden verdwijnt in plaats van dat er mee belegd wordt.

Nationale Nederlanden reageert schriftelijk en betwist de berekening niet, maar zegt dat de case van deze man niet representatief zou zijn omdat de man in het vierde jaar zijn premie verlaagd heeft.

Christian Bouter van Independer reageert: “Ik ben het niet met Nationale Nederlanden eens. Dit is een typisch voorbeeld van een polis die werd verkocht in combinatie met spaarloon. En veel consumenten moesten in 1998 de premie verlagen omdat het fiscaal vrijgestelde bedrag omlaag ging. Er zijn duizenden mensen met zo’n polis en daarom is hij juist representatief.”

Ook het Verbond van Verzekeraars kwam met een reactie: “Voor verzekeraars is het vertrouwen van de consument cruciaal. Daarom heeft de branche in het verleden, in samenwerking met de toezichthouder, diverse initiatieven genomen om de informatievoorziening omtrent beleggingsverzekeringen te optimaliseren.”

Het Verbond kan zicht echter voorstellen dat de recente berichten in de media tot ongerustheid hebben geleid bij degenen die in het verleden een beleggingsverzekering hebben gesloten. 'Voor zover ons beeld strekt, voldeed de informatievoorziening aan deze klanten door verzekeraar en/of adviseur aan de eisen die daar op dat moment aan werden gesteld. Zo zijn de in rekening gebrachte kosten doorberekend in de gepresenteerde voorbeelden aan de klanten. Dit betekent dat de uitkomsten alleen in negatieve zin kunnen afwijken van de voorbeeldkapitalen indien het beleggingsrendement tegenvalt, en niet door onverwachts opgevoerde kosten. Daarbij geldt dat beleggingsverzekeringen naar hun aard tot relatief gunstiger uitkomsten leiden naarmate de looptijd toeneemt, omdat de kosten zwaarder op de eerste jaren drukken. Tussentijdse beëindiging van de overeenkomst is in de regel ongunstig voor de klant’, aldus het Verbond van Verzekeraars in Tros Radar.

Bron: Tros Radar

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Bespaar op je verzekeringen!
Verzekeringen niet altijd even zinvol
Wanbetalers zorg harder aangepakt
Verzekeringsmarkt moet transparanter (Deel 1)
Vijf tips voor mensen met een woekerpolis

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet