Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Dekkingsgraad pensioenfondsen stijgt

Auteur: Mister Money Maandag 20 juli 2009
De grote Nederlandse pensioenfondsen zijn erin geslaagd om hun financiŽle positie te verbeteren. De fondsen konden de afgelopen maanden profiteren van een opleving op de aandelenmarkt en een stijging van de rente. Hierdoor is het voor de fondsen weer iets eenvoudiger om hun pensioenverplichtingen te kunnen nakomen.

ABP, een van de grootste pensioenfondsen ter wereld, heeft het afgelopen halfjaar een beleggingsrendement van 4,5 procent gehaald. Door deze goede resultaten is de dekkingsgraad gestegen tot 98 procent. Eind 2008 bedroeg de dekkingsgraad nog 90 procent.

Stijgende dekkingsgraad
Aan de hand van de dekkingsgraad kunnen mensen aflezen in welke mate een pensioenfonds kan voldoen aan de toekomstige verplichtingen. De toezichthouder op de pensioenfondsen, De Nederlandsche Bank, eist een dekkingsgraad van 105 procent. De dalende koersen op de beurs in 2008 hebben ertoe geleid dat de Nederlandse fondsen ver onder deze dekkingsgraad zijn gezakt. In maart bereikte het fonds ABP haar dieptepunt met een graad van 83 procent.

Het pensioenfonds voor Metaal en Techniek, PMT, kende eind juni een dekkingsgraad van 92 procent, tegen een graad van 83 procent aan het einde van het eerste kwartaal. Ook het fonds PME deed in het tweede kwartaal goede zaken. Zij zag de dekkingsgraad met 8 procent groeien tot 95 procent.

Herstelplannen
DNB wil er zeker van zijn dat de Nederlandse fondsen weer teruggaan naar de verplichte dekkingsgraad van 105 procent. Daarom hebben de fondsen die onder deze graad zijn gezakt een herstelplan moeten indienen bij DNB. Het ambtenaren pensioenfonds heeft besloten de pensioenpremies tijdelijk te verhogen.

De gestegen dekkingsgraad is volgens ABP overigens geen reden voor een al te groot optimisme. Het fonds wijst onder andere op de onzekerheid of overheden en centrale banken erin slagen om duurzame economische groei te kunnen realiseren.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Zou je wel ANW krijgen als jouw partner komt te overlijden?
Meer korting op pensioenen bij grootste fondsen
Pensioen checken gebeurt steeds minder
Vrouwen krijgen lager pensioen
Gepensioneerden leveren in door simpeler loonstrookje

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet