Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Depositogarantiestelsel - Wat is het en hoe werkt het?

Auteur: Mister Money donderdag 7 november 2013
Als je een spaarrekening, deposito of bankspaarrekening afsluit, wil je naast geld sparen met de hoogste rente natuurlijk dat je spaargeld veilig is bij de bank. Om spaarders te beschermen bij een onverhoopt faillissement van een bank, hanteert De Nederlandsche Bank (DNB) het depositogarantiestelsel (voorheen de collectieve garantieregeling). Dit stelsel garandeert het spaargeld van elke rekeninghouder tot 100.000 euro. In dit artikel lees je hoe het depositogarantiestelsel werkt en onder welke voorwaarden je spaargeld gegarandeerd is.

DNB depositogarantiestelsel – Voorwaarden

Het Nederlandse depositogarantiestelsel garandeert het tegoed op spaarrekeningen, deposito’s, bankrekeningen en bankspaarrekeningen tot 100.000 euro per rekeninghouder, per bankvergunning. Dit wil zeggen dat als je bij één bank meerdere spaarproducten en/of een betaalrekening hebt afgesloten je voor alle tegoeden samen maar één keer maximaal 100.000 euro vergoed krijgt.

Depositogarantiestelsel en vergunningen DNB

Heb je meer dan 100.000 euro aan spaargeld? Dan is het dus verstandig dit te spreiden over meerdere banken. Hierbij is het erg belangrijk om te letten op de bankvergunning die een bank heeft gekregen van DNB. Sommige banken vallen namelijk onder één gezamenlijke bankvergunning, zoals ABN AMRO en MoneYou. Als je bij allebei deze banken een spaarrekening hebt, krijg je voor de tegoeden samen maximaal één keer 100.000 euro vergoed.

Tip! Op de website van DNB kun je gemakkelijk opzoeken onder welke bankvergunning een bank valt. Heeft de bank een vergunning van DNB, dan valt deze automatisch onder het depositogarantiestelsel. 

Ook geldt het depositogarantiestelsel per rekeninghouder. Heb je dus bijvoorbeeld samen met je partner een en/of rekening? Dan kunnen jullie allebei een beroep doen op het depositogarantiestelsel voor een bedrag van maximaal 100.000 euro. In dit geval is het spaargeld op de rekening dus gegarandeerd tot 200.000 euro.

Welke banken vallen onder depositogarantiestelsel Nederland?

Bijna alle banken die op de Nederlandse spaarmarkt actief zijn, vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Ga je op MisterMoney spaarrekeningen of termijndeposito’s vergelijken? Dan vallen alleen de producten van Argenta, Lloyds Bank en BigBank niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Argenta valt onder het Belgische garantiestelstel en Lloyds Bank onder dat van Groot-Brittannië. BigBank is een bank die afkomstig is uit Estland en valt dus onder het garantiestelsel van dat land.

Depositogarantiestelsel buiten Nederland

Toch wil dit niet zeggen dat je spaargeld bij Argenta, Lloyds Bank en BigBank niet veilig is. Sinds 2011 is de depositogarantie namelijk voor alle banken binnen de Europese Unie gelijk. Dit wil zeggen dat zij allemaal het spaargeld garanderen tot 100.000 euro of hetzelfde bedrag in hun eigen valuta. Het Britse garantiestelsel garandeert bijvoorbeeld tot 85.000 pond, wat overeenkomt met 100.000 euro.
 
Het blijft echter wel verstandig om goed te controleren onder welk garantiestelsel een bank valt voor je er gaat sparen. En ga je sparen bij een bank die niet onder een garantiestelsel van een EU-land valt, controleer dan goed tot welk bedrag je spaargeld gegarandeerd is.

Tip! Actuele spaarrentes vergelijken! Op MisterMoney vind je handige overzichten met alle rentes van spaarrekeningen en deposito’s. Zo kun je altijd geld sparen met de hoogste rente. MisterMoney vergelijkt ook jeugdspaarrekeningen en producten voor banksparen of groen sparen.


5 reacties verbergen

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google 


Reacties:

Naam: Al, Fairfax Station, Virginia, USA
Bericht: K.T met Peren dus in Nederland, zeker in vergelijing tot Frankrijk, ITALIE, en de USA !!!!!! Blijf maar lekker suffen daar in Nederland, waar de vergoedingen op spaartegoeden tevens lager zijn dan in de voornoemde Europese landen ! Maar Oh wat zijn we er in Nederland trots op dat we door de ABN/AMRO uitgemolken worden (also de fiscus niet voldoende is) ! Euros uitzetten in ITALIE is niet allen vanwege de rente vergoedingen maar ook vanwege de niet zo grijpgrage fiscus veel aantrekkelijker !

Naam: a slotboom
Bericht: ik heb men geld voor 5jaar vastgezet geldt het over 5jaar ook nog

Naam: Redactie Mister Money
Bericht: @a. slotboom  
We kunnen natuurlijk niet met 100%zekerheid zeggen over het depositogarantiestelsel er over vijf jaar nog steeds hetzelfde uitziet. Maar er is vooralsnog geen enkele reden om aan te nemen dat het garantiebedrag verlaagd zal worden.

Naam: v.zanten
Bericht: Geldt het depositogarantiesysteem v.100000 euro ook v. verzek.maatschappijen zoals bv. Centraal Beheer of Delta LLoyd??

Datum: 7-11-2013 14:07:43
Naam: Redactie MisterMoney.nl
Bericht: @v. Zanten, verzekeraars hebben onderling een beschermingssysteem. Dit wil zeggen dat als een verzekeraar failliet de portefeuille wordt overgenomen door één of meerdere andere verzekeraars.

Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Sparen, wat zijn de mogelijkheden?
Kinderen zijn duur: sparen maar!

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet