Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Die stoute hypotheekadviseurs toch…

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Woensdag 10 juni 2009
Gisteren werd het congres De Hypotheekadviseur gehouden. Ik zou er eigenlijk naartoe gaan. De combinatie van een berg werk en een aankomende vakantie heeft ervoor gezorgd dat ik toch achter mijn PC ben gebleven. Het zal er vast druk zijn geweest: de meeste hypotheekadviseurs beleven rustige tijden. Gelukkig ben ik geen adviseur meer…

Het zal ongetwijfeld geen toeval zijn dat de SEH, de club van Erkend Hypotheekadviseurs, gisteren de resultaten van een enquête onder haar leden presenteerde. Met grootse gevolgen: ongeveer alle websites van kranten schreven erover. De koppen lekker spectaculair “Hypotheekadviseurs in de fout”, “Veel hypotheekadviseurs negeren gedragscode”, en ga zo maar door. Of dit de insteek van de SEH is geweest? Je zou het niet verwachten, dit plaatst haar leden immers weer eens in een negatief daglicht.

En waar ging het nou helemaal om? Kort uitgelegd: de Gedragscode Hypothecaire Financieringen kent een regel waarmee de maximale hypotheek berekend moet worden. Die komt grofweg neer op 4,5x het bruto jaarinkomen. Dat noemen ze ‘comply’. Daarnaast heeft een hypotheekverstrekker ook de mogelijkheid om een hogere hypotheek te verstrekken. Dat zou om uitzonderingssituaties moeten gaan waar een duidelijke motivatie gegeven wordt voor het overschrijden van de algemene norm: ‘explain’.

Nu blijkt – surprise, surprise – dat veel adviseurs regelmatig gebruik maken van die uitzonderingsregel. Waardoor zij in de media direct veroordeeld worden omdat ze doen aan ‘onverantwoorde hypotheekverstrekking’. Ik weet, en roep ook vaak, dat er helaas nog steeds veel hypotheekadviseurs zijn die meer aan hun eigen portemonnee denken dan aan die van hun klant. Dat is alleen niet waar het in deze discussie over gaat.

Alhoewel? Indirect natuurlijk wel. Een hypotheekadviseur wil – net als ieder ander – geld verdienen. Om geld te verdienen moet hij hypotheken afsluiten. Wanneer er een klant komt die kostte wat het kost een bepaald huis wil kopen, zal de adviseur hem niet snel wegsturen met de mededeling: ‘dat vind ik niet kunnen’. Hij weet ook wel dat de klant zich niet laat tegenhouden en de aankoop alsnog zal financieren via een concullega.

Tenminste, zolang – en dat is waar het volgens mij om moet gaan – er hypotheekverstrekkers zijn die de ruimte bieden om een hypotheek aan te vragen op basis van die ‘explain’-regeling. De adviseur is niet degene die de lening verstrekt, dat doet de bank. En die bepaalt de acceptatiecriteria. De hypotheekadviseur doet niets meer dan bemiddelen tussen een partij die een (te hoge) financiering wenst en een partij die bereid is deze (te hoge) financiering te verstrekken. Natuurlijk is de adviseur mede verantwoordelijk, echter niet volledig. Als geldverstrekkers een aanvraag niet honoreren gaat het hele feest tenslotte echt niet door.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Alleen een aanvullende verzekering afsluiten
Hoger eigen risico zorgverzekering - Wel of niet?
Opbouw zorgpremie – Waarom de premie daalt
Gaan de spaarrentes weer omhoog?
100.000 euro schenken


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet