Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Door ervaring wijzer

Auteur: Mister Money woensdag 23 november 2011
Spaarders die tijdens de financiële crisis zijn getroffen door een faillissement van hun bank vertonen nu voorzichtiger spaargedrag dan andere spaarders. Dit blijkt uit een enquête van De Nederlandsche Bank (DNB). Je zou dus kunnen zeggen dat deze spaarders hebben geleerd van de gemaakte fouten. Opvallend is wel dat de niet-getroffen spaarders nauwelijks geleerd lijken te hebben van de fouten van hun collega-spaarders.

Spaarders die tijdens de crisis klant waren bij een bank die failliet ging of overheidssteun ontving zijn nu voorzichtiger. Zij spreiden hun spaargeld vaker over meerdere banken en zetten het minder snel vast op een deposito. Spaarders die deze ervaringen niet zelf hebben meegemaakt doen dit dus in niet of in veel mindere mate. Hoe komt dat? Zij hebben toch ook de berichten gelezen over gedupeerden spaarders na de faillissementen van DSB Bank en IceSave?

In de psychologie wordt het leren van positieve dan wel negatieve ervaringen operante conditionering genoemd. Gelet op deze theorie valt te verklaren waarom spaarders met negatieve crisiservaringen nu voorzichtiger zijn dan spaarders die deze ervaringen niet zelf hebben ondervonden.

Spaarders die in de crisis werden getroffen door een faillissement van hun bank leerden dat ze bestraft werden voor onvoorzichtige keuzes. Wie het spaargeld niet had gespreid of had vastgezet op een achtergesteld deposito leverde hier flink op in. Dit wordt in de psychologie een straf of negatieve bekrachtiger genoemd. Hierdoor wordt de spaarder gestimuleerd het onvoorzichtige gedrag niet meer danwel minder te gaan vertonen.

De sparende consument die het geluk heeft gehad dat zijn bank niet in de problemen kwam, heeft ervaren dat het ondanks de onrust die in de media werd geuit allemaal wel mee viel voor hem persoonlijk. Hij werd dus niet afgestraft en heeft door het uitblijven van een negatieve bekrachtiger dus ook geen stimulus gehad om zich voorzichtiger te gaan handelen.

Gelukkig voor deze categorie mensen bestaat er ook zoiets als de kracht van de herhaling. Dus zolang we steeds maar weer de boodschap blijven uitdragen dat het belangrijk is om spaargeld te spreiden en voldoende informatie in te winnen over de bank waarbij gespaard gaat worden, leren zij misschien vroeg of laat ook nog wel het belang hiervan.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Alleen een aanvullende verzekering afsluiten
Hoger eigen risico zorgverzekering - Wel of niet?
Opbouw zorgpremie – Waarom de premie daalt
Gaan de spaarrentes weer omhoog?
100.000 euro schenken


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet