Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Doorwerken na je 65e

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Woensdag 5 november 2008
Velen van ons denken vooral na over hoe ze eerder kunnen stoppen met werken dan pas op hun 65e verjaardag. Niet werken, niets moeten, dat is toch immers het ideaal? Toch blijken er steeds meer mensen wel te voelen voor doorwerken na hun 65e. Er zijn nu zoín 100.000 65-plussers die nog werken, maar dat kan best eens behoorlijk toenemen in de toekomst.

Omdat het leuk is
Er zijn best veel mensen die moeite hebben met het afscheid van het werkende leven. Omdat werken je onder de mensen brengt, je het prettig vindt om aantoonbaar nuttig bezig te zijn of gewoon omdat het leuk is. Met deze motivatie kan vrijwilligerswerk overigens een prima alternatief zijn voor betaalde arbeid.

Omdat het noodzakelijk is
Dan zijn er natuurlijk ook situaties waarin doorwerken in feite een bittere noodzaak is. Vanwege een ontbrekende of slechte pensioenvoorziening, waardoor het inkomen teveel terugloopt na pensionering. Dan zijn die extra euroís die verdiend worden door te blijven werken gewoon noodzakelijk om comfortabel te blijven leven.

Doorwerk-CAO
Sinds januari van dit jaar is er zelfs een CAO voor 65-plussers die willen doorwerken. Deze CAO is opgesteld door de vakbond Landelijke Belangen Vereniging (LBV) en de Vereniging van Doorwerkgevers (VDWG) op initiatief van Stichting Senior Werkt. Die is vooralsnog niet algemeen verbindend: de werkgever moet ervoor aangesloten zijn bij de Vereniging van Doorwerkgevers.

Hoe doorwerken?
Je zou in dienst kunnen blijven van je oude werkgever. Dat levert voor de werkgever vaak een hoop gedoe op, waardoor niet ieder bedrijf daarop zit te wachten. Een constructie die daarom wel toegepast wordt is dat je ontslagen wordt, maar vervolgens ingehuurd via een speciaal seniorenuitzendbureau. Je kunt er ook voor kiezen om als freelancer ingeschakeld te worden, waardoor je zelfstandig ondernemer wordt.

Wat betekent het financieel en fiscaal?
Vanaf je 65e krijg je standaard AOW. Dat gebeurt ook als je doorwerkt, er zijn geen beperkingen op bijverdiensten als je AOW voor jezelf ontvangt. Ook je pensioen kent geen belemmeringen om bij te verdienen. Je kunt er wat betreft je pensioen ook voor kiezen dit pas op een later tijdstip te laten ingaan. Als je het inkomen daaruit nu niet nodig hebt creŽer je daarmee een hogere pensioenbetaling in de toekomst. Ook deeltijdpensioen is een mogelijkheid.

Wie 65 is, betaalt over zijn inkomen geen AOW-premie meer, wat aanzienlijk scheelt in de belastingdruk. Aan de andere kant veranderen ook de heffingskortingen: de algemene heffingskorting wordt behoorlijk lager.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Zou je wel ANW krijgen als jouw partner komt te overlijden?
Meer korting op pensioenen bij grootste fondsen
Pensioen checken gebeurt steeds minder
Vrouwen krijgen lager pensioen
Gepensioneerden leveren in door simpeler loonstrookje

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet