Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Starters en de Koopsubsidie

Auteur: Mister Money dinsdag 11 december 2012
Sinds de economische crisis worden hogere eisen gesteld aan een starter op de woningmarkt. Het is voor mensen met een lager salaris moeilijk om de woningmarkt te betreden. Om starters tegemoet te komen, voerde de overheid een aantal jaren geleden naast de starterslening de koopsubsidie in. Tot 29 maart 2010, want het budget raakte ‘uitgeput’.

De koopsubsidie was te vergelijken met de toeslag die huurders krijgen als hun inkomen ontoereikend is om de huurlasten te kunnen opbrengen. De koopsubsidie was bedoeld als tegemoetkoming voor de hypotheeklasten. Het was dan eigenlijk ook een soort van eigenwoningbijdrage. Iedere vijf jaar werd opnieuw getoetst of je nog in aanmerking kwam voor de koopsubsidie. Als jouw financiële of persoonlijke situatie wijzigde, kon het subsidiebedrag daarop worden aangepast.

De eisen
Afhankelijk van je inkomen, mocht de koopsom van de woning bij nieuwbouw niet boven de 167.300 euro uitkomen. Voor een bestaande woning was de maximale koopsom 162. 325 euro, inclusief 12 procent verwervingskosten bij bestaande bouw (8 procent bij nieuwbouw). De hypothecaire lening mocht echter niet meer bedragen dan 180.684 euro. Dit verschil bestaat omdat eigen middelen ingebracht mogen worden.

De hypothecaire geldlening moest worden verschaft met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Er mocht tot maximaal 40 procent aflossingsvrij worden geleend en de rente diende minimaal tien jaar vast te staan. Een aanvrager (achttien jaar of ouder) mocht de laatste drie jaar ook geen eigenaar of bewoner van een koopwoning zijn geweest.

De hoogte van de koopsubsidie was ook afhankelijk van het toetsingsinkomen. Dat wordt bepaald aan de hand van jouw bruto jaarinkomen plus dat van jouw eventuele medebewoner. Er was geen maximum gesteld aan het inkomen voor de koopsubsidie, maar naarmate je meer verdiende, vermindere de subsidie tot het nulpunt werd bereikt. Aan het eigen vermogen werden eisen gesteld. Om voor de subsidie in aanmerking te komen, mocht het vermogen niet hoger zijn dan 20.315 euro. Als je een fiscale partner had, mochten jullie samen een eigen vermogen hebben van maximaal 40.630 euro.

Komt koopsubsidie weer terug?
Sinds 29 maart 2010 is het niet meer mogelijk om koopsubsidie aan te vragen. Het budget dat de overheid hiervoor beschikbaar had, is immers uitgeput. Het is nog onduidelijk of en wanneer het ooit weer mogelijk is om koopsubsidie aan te vragen.

 

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Starters en de Starterslening
Starters en Sociale Koop
Starters en Koopgarant

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht