Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Starters en de Starterslening

Auteur: Mister Money donderdag 11 december 2014
Starters op de woningmarkt hebben het niet makkelijk. De crisis heeft ervoor gezorgd dat geldverstrekkers meer zekerheden willen hebben. Dit resulteert in moeilijk verkrijgbare en lagere hypotheken. Als je net komt kijken op de woningmarkt kan het lastig worden om een betaalbare en geschikte woning te vinden. Er worden voor starters wel tal van maatregelen genomen om hen te helpen bij de financiering. Zo bieden meer dan honderd gemeenten in Nederland de Starterslening aan.

De Starterslening
Ga je voor het eerst een huis kopen? Dan kan een Starterslening wellicht uitkomst bieden. Deze aanvullende lening wordt weliswaar op beperkte schaal verstrekt, maar het is altijd de moeite waard om te kijken of je ervoor in aanmerking komt.

De hoogte van de lening is het verschil tussen de maximaal toegestane lening volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en de totale wervingskosten van de woning. Verwervingskosten zijn de koop-/aanneemsom plus een vast percentage aan de bijkomende kosten, zoals renteverlies tijdens bouw, notariskosten, makelaarskosten en afsluitkosten. Bij bestaande woningen bedraagt dit percentage 6 procent van de koopsom, bij nieuwbouwwoningen is dit hetzelfde percentage. De Starterslening is de eerste drie jaar renteloos en aflossingsvrij. Daarna moet naar draagkracht rente en aflossing worden betaald.

Hoe het werkt
De totale financiering van jouw eigen woning bestaat uit een eerste hypotheek en - als aanvulling daarop - de Starterslening. De eerste hypotheek moet, om voor de Starterslening in aanmerking te komen, een rentevaste periode hebben van minimaal tien jaar. De Starterslening kent een rentevaste periode van vijftien jaar. Je mag de hypothecaire lening afsluiten bij iedere geldverstrekker.

De Starterslening sluit je af bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (www.SVN.nl). Beide leningen moeten voldoen aan de strikte voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie (www.NHG.nl). Dit houdt in dat beide leningen samen niet meer mogen bedragen dan de verwervingskosten van de woning. Meerwerk of onderhoud kan worden meegenomen in de financiering, maar telt niet (altijd) mee bij het bepalen van de hoogte van de benodigde Starterslening.

Aanvragen
De voorwaarden ( onder andere de inkomensgrens) om voor een Starterslening in aanmerking te komen, kunnen per gemeente verschillen. De deelnemende gemeenten mogen namelijk zelf voorwaarden vaststellen. Ook kan in de ene gemeente de ´pot´ op zijn en bij de andere niet. Vraag daarom altijd vooraf of er nog geld is en wat de voorwaarden zijn bij de betreffende gemeente. In dit overzicht kun je zien of jouw gemeente een Starterslening aanbiedt en welke voorwaarden er per gemeente gesteld worden.

 

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Starters en Sociale Koop
Starters en Koopgarant
Starters en de Koopsubsidie

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht