Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Dossier: Een testament opmaken

Auteur: Mister Money dinsdag 4 februari 2014
Een testament opmaken is typisch iets waar mensen op jonge leeftijd liever niet aan willen denken. Toch is het verstandig om hier wel bij stil te staan. Mocht je immers onverwacht komen te overlijden, dan is het fijn als er al het één en ander op papier staat.

Vanaf je zestiende verjaardag is het mogelijk om een testament te laten maken. Een testament wordt altijd door een notaris opgemaakt. Een testament kan onder meer erfstellingen en legaten bevatten. Bij erfstelling geeft je aan wie de erfgenamen zijn. In een legaat is een duidelijk omschreven welk goed of hoeveel geld je aan iemand nalaat.

Als je een testament hebt gemaakt kan je deze ten alle tijden (zolang je wils bekwaam bent) wijzigen. Het is dan ook verstandig om je testament om de zoveel jaar te controleren. Er kan namelijk een boel veranderen. Denk bijvoorbeeld aan het opgebouwde vermogen of aan veranderingen in de familierelaties (scheiding, stergevallen, ruzies etc.). Zorg ervoor dat je testament up-to-date is.

Geen testament
Mocht je komen te overlijden en heb je geen testament opgemaakt dan regelt het Burgerlijk Wetboek wie de erfgenamen zijn. In dit geval kunnen alleen de echtgenoot/geregistreerde partner of bloedverwanten erven. Onder bloedverwanten vallen: broers, zusters, ouders, grootouders, kinderen, kleinkinderen etc. Mocht je helemaal geen bloedverwanten meer hebben dan is je erfenis voor de staat.

Mensen die via een huwelijk familie van je zijn geworden vallen buiten de bloedverwanten. Stiefkinderen, schoondochters en zwagers hebben dus geen aanspraak om de erfenis als er geen testament is.

Met een testament kun je afwijken van de standaard regelingen uit de wet. Zo kun je bijvoorbeeld een standaard erfgenaam onterven of je erfgenamen bepaalden voorwaarden opleggen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Dossier: Aanvaarden of niet
Dossier: Erven en de belasting
Dossier: Uitleg begrippen erven
Dossier: Een erfenis afhandelen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet