Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Dossier: Aanvaarden of niet

Auteur: Mister Money dinsdag 4 februari 2014
Door een testament of door de wet kun je aangewezen worden als erfgenaam. Als je te horen krijgt dat je een erfenis krijgt, kan je drie dingen doen. De erfenis accepteren, de erfenis beneficiair aanvaarden of de erfenis verwerpen. De keuze is aan de erfgenaam.

Als erfgenaam ben je niet verplicht om de erfenis te accepteren. Je hebt de keuze uit drie mogelijkheden.

De erfenis aanvaarden: Als je een erfenis aanvaardt, word je erfgenaam. We noemen dit zuivere aanvaarding. Je bInspringing verkleinenent vanaf dat moment, samen met de andere erfgenamen, verantwoordelijk voor afwikkeling van de erfenis van de overledene. Let wel: je wordt eigenaar van de bezittingen, maar tegelijkertijd ook van de schulden. Als je een erfenis accepteert treed je in als vermogensrechtelijke van de overledene.

Beneficiair aanvaarden: Een erfenis beneficiair aanvaarden wordt ook wel onder voorbehoud van boedelbeschrijving genoemd. Als je een erfenis beneficiair aanvaardt kan dat voorkomen dat je grote schulden erft. Bij beneficiaire aanvaarding van een erfenis vervalt de erfenis als de schulden groter blijken te zijn dan het vermogen.

De erfenis verwerpen: Als je besluit een erfenis te verwerpen (weigeren) dan ben je geen erfgenaam meer. Op papier komt te staan dat je nooit erfgenaam bent geweest. Als je een erfenis verwerpt hoef je niet op te draaien voor de eventuele schulden van de overledene. Het grote nadeel van een erfenis verwerpen is dat je ook niet meedeelt in de erfenis mocht de overledene een groot vermogen nalaten.

De keuze hoef je niet meteen te maken. Je krijgt van de wet drie maanden de tijd om te beslissen wat je wilt doen. Deze bedenkperiode heet “recht van beraad”. Tijdens deze periode mogen de eventuele schuldeisers de schulden van de overledene niet op jou verhalen tenzij er sprake is van een faillissement. In dat geval gelden de faillissementsregels.

Als de periode van “recht van beraad” verstreken is maar je weet nog niet wat je met de erfenis wilt doen, dan kan je aan de kantonrechter vragen om de bedenktermijn nog eens met drie maanden te verlengen. Is de kantonrechter er niet mee eens dan word je gedwongen om een keuze te maken: de erfenis aanvaarden, verwerpen of beneficiair aanvaarden.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Dossier: Een testament opmaken
Dossier: Erven en de belasting
Dossier: Uitleg begrippen erven
Dossier: Een erfenis afhandelen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
DossiersOp zoek naar uw hypotheek? Doe hier de vergelijking!
Hypotheek rente   


Vergelijk hier alle aanbieders op rente en voorwaarden!
Vergelijk rente   


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Zorgverzekering vergelijken