Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Dossier: Erven en de belasting

Auteur: Mister Money dinsdag 4 februari 2014
Over een ontvangen erfenis moet je in veel gevallen belasting betalen. Deze belasting wordt successierecht genoemd. Of je daadwerkelijk successierecht moet betalen, is van twee factoren afhankelijk; de waarde van de verkregen nalatenschap en de relatie met de overledene.

De Belastingdienst stuurt ongeveer vier maanden nadat iemand is overleden een aangifteformulier naar de erfgenamen. Ga altijd eerst na over welk bedrag je successie moet betalen. De Belastingdienst heeft hiervoor een rekenhulp successierecht ontwikkeld. Zo zie je tot welk bedrag jij belastingvrij kunt erven. Als je meer geld erft dan het vrijgestelde bedrag, dan moet je daarover belasting betalen.


Vrij van recht erven
Als in het testament staat dat de erfgenamen vrij van recht erven, dan betekent dit dat het successierecht dat de verkrijger zou moeten betalen, voor rekening is van de nalatenschap. De totale verkrijging voor de berekening van het successierecht bestaat dan uit de waarde die de erflater aan de verkrijger wil nalaten, plus de waarde van het successierecht dat over de verkrijging is verschuldigd.


Successie en nalatenschap
Hoeveel je als erfgenaam aan successie moet betalen, is van twee zaken afhankelijk; je relatie met de overledene en je verkrijging uit de nalatenschap. Het nalatenschap van de overledene bestaat overigens niet alleen uit geld, maar ook uit goederen/zaken. De waarde van de verkregen zaken is het bedrag dat deze zaken zouden hebben opgebracht als ze op de dag van het overlijden aan de meest biedende zouden zijn verkocht. De waarde van de nalatenschap wordt bepaald door de waarde van de bezittingen te verminderen met de waarde van de schulden.


Voetvrijstellingen successierecht
Er gelden vrijstellingen op het successierecht. Voor zover de erfenis het vrijgestelde bedrag overtreft, betaal je successierecht. De relatie tot de overledene bepaalt welke tariefgroep op jou van toepassing is en welke percentages voor jou gelden. Er zijn voetvrijstellingen en drempelvrijstellingen. Een voetvrijstelling geldt altijd, ook als de totale erfenis hoger is dan de vrijstelling. Voor drempelvrijstellingen geldt een drempel. Dit betekent dat de vrijstelling vervalt als de verkrijging meer is dan het bedrag van de vrijstelling. De drempelvrijstelling geldt alleen voor kleinkinderen, achterkleinkinderen, grootouders, overgrootouders en algemeen nut beogende instellingen.

Echtgenoot, geregistreerde of fiscale partner van de overledene € 627.367
Kinderen en kleinkinderen € 19.868
Invalide kinderen € 59.601
Ouders € 47.053
Overig (ook broers en zussen) € 2.092


Belastingtarief
Voor het successierecht geldt een oplopend belastingtarief dat afhankelijk is van de (familie)relatie van de overleden persoon. De (familie)relatie met de overleden persoon bepaalt ook hoe hoog de vrijstelling is (het bedrag waarover je geen successie hoeft te betalen).

(bron: Belastingdienst 2013)

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Dossier: Een testament opmaken
Dossier: Aanvaarden of niet
Dossier: Uitleg begrippen erven
Dossier: Een erfenis afhandelen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet