Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Een beleggingsfonds kiezen, een heel karwei!

Auteur: Mister Money zaterdag 22 december 2012
Het is voor fondsbeleggers niet eenvoudig om een portefeuille samen te stellen. Alleen al in Nederland zijn er zeker 5.000 beleggingsfondsen verkrijgbaar en in Europa zoín 40.000. Hoe maak je een voor jou verantwoorde keuze uit dat overweldigende aanbod?

Natuurlijk let je bij de keuze voor een beleggingsfonds vooral op het rendement dat je eventueel kunt behalen. Want daarvoor ga je ten slotte de beurs op. Maar wie alleen naar rendement kijkt zou wel eens van een koude kermis kunnen thuiskomen. Mooie resultatenlijstjes bieden immers geen enkele garantie voor de toekomst. Bovendien gaat een hoog rendement meestal samen met een hoog risico. Daarom is het wel zo slim om ook het risico dat je wilt en kunt nemen, zwaar te laten meewegen bij je keuze voor een bepaald fonds.

Fondsen beoordelen
Om een beleggingsfonds goed te kunnen beoordelen op basis van rendement en risico kun je gebruik maken van de volgende hulpmiddelen:

1.Sharp-ratio
De Sharp-ratio geeft in één cijfer de verhouding tussen het rendement en risico weer. Hoe hoger het cijfer, hoe beter een fonds het risico compenseert met een behoorlijk rendement. Zelf de Sharp-ratio berekenen is behoorlijk ingewikkeld. Daarom kun je dit beter overlaten aan de gespecialiseerde partijen.

2. Ratings
Er zijn diverse partijen op de markt die fondsen ratings geven in de vorm van sterren. Denk aan Morningstar, het Amerikaanse Standard & Poors en de fondssupermarkten Fundix en SNS Fundcoach. Ratings zijn kwalificeringen gebaseerd op een combinatie van rendement en risico in het verleden. Ook de hoogte van de kosten van een fonds wordt vaak meegewogen in de beoordelingen. Met behulp van ratings kun je fondsen dus eenvoudig met elkaar vergelijken.

3. Benchmark
Een benchmark wordt gebruikt om de prestaties van een fonds af te meten aan een bepaalde index. De benchmark is dus in feite een graadmeter die hoger of lager dan het gemiddelde (de index) kan uitvallen. Fondsen zullen altijd proberen de index te verslaan, maar of dat lukt is natuurlijk de vraag.

Gezond verstand
Ratioís en ratings zijn uiteraard prima hulpmiddelen tijdens je zoektocht naar een geschikt fonds. Maar omdat zowel de ratioís als de ratings betrekking hebben op het verleden, blijft het belangrijk om ook je gezond verstand te gebruiken! Let bijvoorbeeld ook op je eigen asset mix, je persoonlijke voorkeuren en laat ook vooral je : beleggingsprofiel meewegen in je beslissing. Want daarmee houden ratings en ratioís immers geen rekening!

Soort fonds kiezen
Bij het selecteren van een geschikt fonds kom je voor de keuze staan of je gaat beleggen in een gespecialiseerd of in een algemeen fonds. Zo kun je beleggen in bepaalde sectoren, effecten of werelddelen of beleggen in een mixfonds. Wat je ook kiest, je keuze zal voor een groot deel samen met het risico dat je wilt en kunt nemen. Zo is een fonds dat investeert in een opkomende markt risicovoller dan pakweg een geldmarktfonds. Meer weten? Lees het artikel: Fondsen in alle soorten en maten

Financieel adviseur
Vind je het selecteren en kopen van een fonds te veel moeite of te ingewikkeld? Dan kun je natuurlijk nog een adviseur inschakelen, bijvoorbeeld via de bank of een tussenpersoon. Maar aan de service die een adviseur je biedt hangt uiteraard wel een prijskaartje.

Tips:
Verdiep je in de achtergronden van een fonds. Lees bijvoorbeeld de financiŽle bijsluiter! Daarin staan alle kenmerken van een beleggingsfonds. Sinds 2006 is er in de FinanciŽle Bijsluiter een grafische risico-indicator opgenomen. Of vraag de prospectus of het jaarverslag op.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hoe koop je een beleggingsfonds? (2)
De voors en tegens van fondsbeleggen
Beleggingsfondsen in alle soorten en maten
Beleggen in fondsen: de kosten
Hoe koop je een beleggingsfonds? (deel 1)


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet