Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Dossier huren versus kopen: huren

Auteur: Mister Money donderdag 5 december 2013
Veel mensen zeggen dat huren weggegooid geld is. Je geeft veel geld uit aan iets wat nooit jouw eigendom zal worden. Toch moet je het huren van een woning niet zien als water naar de zee dragen. Er zijn namelijk ook veel voordelen aan verbonden. Er is immers sprake van woongenot. Je woont droog, warm en beschermd en misschien ook nog heel leuk.

De kwaliteit van dit woongenot kan echter variëren. De verhuurder kan veel invloed hebben op dit genot. Beloftes worden gemaakt, maar niet altijd nagekomen. Normaal gesproken dient er onder andere goed onderhoud plaats te vinden door de verhuurder, maar dit is lang niet altijd het geval. Dit niet nakomen zal overigens eerder het geval zijn bij particuliere verhuurders. Als huurder word je verder wettelijk goed beschermd (zie de internetsite de Rijsksoverheid) en kun je erg sterk staan bij geschillen.

Ook kan een huurder een onbehaaglijk gevoel krijgen dat 'zijn huis' niet zijn bezit is. Als iets van 'jezelf' is, is het veelal een bewuste keuze. Je gaat er dan zuiniger en misschien trotser mee om en stelt jezelf niet afhankelijk van anderen.

De huur zal jaarlijks met een (gemaximaliseerde) index kunnen stijgen. Dit zal ervoor zorgen, dat er wel behoud van koopkracht blijft. Tegenover de huurstijging zal staan, dat de woning over het algemeen goed onderhouden moet worden en komen bepaalde lasten en verzekeringen niet voor rekening van de huurder. Daarnaast is er voor een huurder de mogelijkheid van recht op huurtoeslag via de Belastingdienst.

Een ander financieel nadeel is dat je geen overwaarde (of vermogen) kunt creëren door de werking op de huizenmarkt. Een bezitter van een woning heeft dit wel, een huurder niet.

Een belangrijk politiek nadeel op termijn kan zijn, dat in bepaalde situaties de huurprijzen worden vrijgegeven; dit is echter voorlopig in de koelkast gezet.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Dossier huren versus kopen: de voor- en nadelen op een rij
Dossier huren versus kopen: kopen

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht