Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Dossier: Je pensioen & arbeidsongeschiktheid

Auteur: Mister Money woensdag 8 januari 2014
Je denkt er misschien liever niet aan, maar ook jij kan arbeidsongeschikt raken. Weet je hoe het dan zit met je pensioen? Blijf je gewoon pensioen opbouwen of moet je iets anders gaan regelen? En heb je eigenlijk wel een arbeidsongeschiktheidspensioen opgebouwd? Het is de moeite waard om dat nu alvast na te gaan!

Arbeidsongeschiktheid kan heel ingrijpend zijn voor je inkomen. De uitkering van de overheid, de WAO of WIA bedraagt bij volledige arbeidsongeschiktheid maximaal 70 procent van je laatstverdiende loon. Bovendien is dat loon gemaximeerd tot ruim 45.000 euro.

Arbeidsongeschiktheidspensioen
Een arbeidsongeschiktheidspensioen is een uitkomst. Dit pensioen krijg je uitgekeerd naast de WAO- of WIA-uitkering als je arbeidsongeschikt raakt. Het gaat bij arbeidsongeschiktheid van meer dan 80 procent, om een bedrag van maximaal 70 procent van het inkomen bóven 45.000 euro.

Veel werknemers bouwen een arbeidsongeschiktheidspensioen automatisch op naast hun aanvullende ouderdoms- en nabestaandenpensioen. Maar houdt er rekening mee dat niet iedere pensioenregeling deze regeling biedt. Vraag eens aan je pensioenuitvoerder hoe dat voor jou geregeld is.

Je pensioenopbouw tijdens de WAO of WIA
Als je door ongeschiktheid recht hebt op een WAO- of WIA-uitkering, dan is het de vraag of je pensioenopbouw doorloopt of niet. Er is op dit vlak namelijk niets wettelijk geregeld, ieder pensioenfonds heeft zijn eigen regels. Het kan dus zijn dat je pensioen blijft opbouwen, maar dat hoeft dus niet.

Wanneer je pensioenopbouw doorloopt hoef je voor het deel dat je arbeidsongeschikt bent geen pensioenpremie te betalen. Maar het komt ook voor dat er géén vrijstelling is als je minder dan 50 of 60 procent arbeidsongeschikt bent. Je bouwt dan alleen pensioen op over je gewerkte uren. Dat pakt dus nadelig uit. Bij een volledige WAO- of WIA-uitkering krijg je vaak wel een volledige premievrijstelling.

Tip
Met een particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering kun je –als je aan de voorwaarden voldoet- je inkomen verder aanvullen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Dossier: Je pensioen & werken als zelfstandige
Dossier: Je pensioen & je partner: partnerpensioen
Dossier: Je pensioen & het buitenland
Dossier: Je pensioen & deeltijd werken
Dossier: Je pensioen & een scheiding

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet