Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Dossier: Je pensioen & deeltijd werken

Auteur: Annette Zeelenberg dinsdag 7 januari 2014
Ga je minder werken of neem je een tijdje verlof op, dan heeft dat niet alleen gevolgen voor je salaris, maar ook voor je pensioenopbouw. Dat is natuurlijk vervelend voor later, maar gelukkig kun je maatregelen nemen om een inkomensachteruitgang na je pensioen te voorkomen!

Wie werkt, bouwt naast het ouderdomspensioen van de overheid (AOW) meestal ook een aanvullend pensioen op. Werk je gedurende je hele carrière onafgebroken, dan kun je na je pensioen rekenen op een pensioen van circa 70 procent van je laatst verdiende of gemiddelde inkomen. Het gaat dan om je werknemerspensioen inclusief de AOW.

Ook als je deeltijd werkt bouw je een volledig pensioen op, alleen is dat pensioen natuurlijk lager dan wanneer je fulltime gewerkt zou hebben. Ga je van een 38-urige naar een 15-urige werkweek, dan bouw je nog maar een klein pensioentje op.

Geen werk, geen pensioen
Ga er een tijdje helemaal tussenuit, dan keldert je pensioen flink naar beneden. Wie niet werkt, draagt immers ook geen pensioenpremie af. Nu hoeft een jaar geen pensioen opbouwen niet zo erg te zijn, maar het wordt wel een probleem als die periode jaren duurt. Vooral vrouwen die tijdelijk stoppen met werken om voor de kinderen te zorgen, krijgen op die manier te maken met een pensioengat.

Je pensioen berekenen
Om te voorkomen dat parttimers geen pensioen kunnen opbouwen door een te hoge franchise (het bedrag aan AOW waar je geen pensioen over opbouwt), wordt het salaris eerst teruggerekend naar een fulltime salaris. We leggen dit uit met een voorbeeld:

Voorbeeld*
Jasper werkt in een bedrijf met een pensioenregeling waarin een franchise wordt gebruikt van 16.000 euro. Hij bouwt dus alleen pensioen op over het salaris boven de 16.000 euro. Als hij in deeltijd zou gaan werken met een deeltijdsalaris van 17.000 euro, dan zou hij dus heel weinig pensioen opbouwen. Daarom wordt zijn salaris herleid naar een voltijdsalaris (34.000 euro).

Hoeveel pensioen bouwt Jasper nu op?
Van het voltijdsalaris wordt de franchise afgehaald. Daardoor houdt hij een pensioengrondslag over van 18.000 euro (34.000- 16.000 euro). Als het opbouwpercentage van zijn pensioenregeling 1,75 procent is en Jasper werkt parttime (50%), dan bouwt hij ieder jaar 157,50 euro aan pensioen op (0,5 x 0,0175 x 18.000 euro). *Bron: Stichting Pensioenkijker

Gevolgen nabestaandenpensioen
Als je deeltijd gaat werken zal niet alleen je pensioen maar ook je nabestaandenpensioen aanzienlijk lager zijn. Je partner moet het dan met een flink lagere uitkering stellen als jij tijdens die periode komt te overlijden. Het is goed dat te realiseren als je van plan bent om voor korte tijd deeltijd te gaan werken.

Verlof opnemen
Niet alle pensioenregelingen geven aan hoe het met de pensioenopbouw geregeld is tijdens verlof. Vraag dat daarom na. Tijdens zwangerschapsverlof loopt je salaris gewoon door, dus ook je pensioenopbouw.

Bijsparen via je pensioenregeling
Voorzie je dat je na je pensioen een pensioentekort hebt? Dan kun je nu al maatregelen treffen door bij te sparen. Hoe eerder je daarmee begint hoe meer pensioen je voor jezelf kunt regelen. Je kunt bijvoorbeeld bij je eigen pensioenverzekeraar of pensioenfonds extra gaan sparen. Informeer bij je pensioenuitvoerder naar de mogelijkheden.

Andere mogelijkheden om voor een aanvulling op je pensioen te zorgen zijn:
 • Een lijfrente
 • Banksparen
 • Via de levensloopregeling
 • Door sparen of beleggen
Let op: De levensloopregeling is sinds 2012 afgschaft.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Dossier: Je pensioen & arbeidsongeschiktheid
Dossier: Je pensioen & het buitenland
Dossier: Je pensioen & een scheiding
Dossier: Je pensioen & een nieuwe baan
Dossier: Je pensioen & werken als zelfstandige

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet