Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Dossier: Je pensioen & een scheiding

Auteur: Mister Money dinsdag 7 januari 2014
Een huwelijks- of geregistreerd partnerschap ontbinding heeft gevolgen voor het opgebouwde pensioen. Het gespaarde pensioen wordt namelijk tussen de ex-partners verdeeld. Hoe die verdeling in zijn werk gaat staat in de Wet Verevening Pensioen vastgelegd. Deze wet is sinds 1 mei 1995 van kracht. Naast echtscheidingen is de wet ook van toepassing op mensen die hun geregistreerd partnerschap laten ontbinden.

Het ouderdomspensioen
In de Wet Verevening Pensioen (WVP) staat dat bij scheiding het ouderdomspensioen gelijk verdeeld moet worden, tenzij de huwelijkse voorwaarden of het scheidingsconvenant anders melden. Volgens de WVP hebben beide partners recht op de helft van het gespaarde ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd. Je krijgt het pensioengeld van je ex-partner niet direct op je bankrekening gestort. Het geldbedrag wordt pas uitgekeerd als je ex-partner met pensioen gaat.

Het is aan te raden om de scheiding binnen twee jaar aan de pensioenuitvoerder te melden. Zo wordt het pensioendeel waar je recht op hebt rechtstreeks uitbetaald. Meldt je de scheiding niet binnen twee jaar aan de pensioenuitvoerder van jouw ex, dan vervalt het recht op rechtstreekse uitbetaling. Je moet dan jouw pensioen aandeel bij uw ex-partner opeisen en dit kan wel eens voor pijnlijke of vervelende situaties zorgen.

Mocht de pensioenopbouwer komen te overlijden, dan komt de pensioenuitkering die jij van jouw ex ontvangt te vervallen. Als jij de pensioenopbouwer bent en jouw ex-partner komt te overlijden, dan ontvang jij weer het volledige pensioen.

Het nabestaandenpensioen
Naast het ouderdomspensioen bouwen ook veel mensen een zogenoemd nabestaandenpensioen op. Volgens de wet heb jij alleen recht op bijzonder nabestaandenpensioen als je getrouwd bent geweest, of een geregistreerd partnerschap hebt gehad.

Mocht jouw ex-partner komen te overlijden kan jij ook op dit pensioen aanspraak maken. Dit heet dan het bijzonder nabestaandenpensioen. Het pensioen bestaat uit het bedrag dat jouw ex-partner heeft opgebouwd totdat jullie (officieel) uit elkaar gingen. Over het geld dat jouw ex-partner na jullie scheiding opzij heeft gezet heb jij geen recht meer. Het nabestaandenpensioen wordt uitgekeerd wanneer jouw ex-partner voor de pensioengerechtigde leeftijd komt te overlijden.

Conversie
Je kunt samen met jouw ex-partner een conversie afspreken. Bij een conversie wordt het deel van het ouderdomspensioen van de pensioenopbouwer samen met het bijzonder nabestaandenpensioen omgezet in jouw eigen ouderdomspensioen.

Afspraken over een conversie moeten zijn vastgelegd in de huwelijkse voorwaarden of in de voorwaarden van het geregistreerde partnerschap. Daarnaast moet ook de pensioenuitvoerder met de conversie instemmen. Belangrijk om te weten: een eenmaal afgesproken conversie kan niet meer worden teruggedraaid.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Dossier: Je pensioen & arbeidsongeschiktheid
Dossier: Je pensioen & het buitenland
Dossier: Je pensioen & deeltijd werken
Dossier: Je pensioen & een nieuwe baan
Dossier: Je pensioen & werken als zelfstandige

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom