Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Sparen op naam van je kind: wel of niet?

Auteur: Mister Money woensdag 13 december 2017
Je wilt gaan sparen voor je kind. Maar doe je dat op een eigen rekening of die van je kind? Meestal is het slim om op eigen naam te sparen omdat je dan zelf de zeggenschap houd over het spaartegoed. Maar met het oog op de fiscus is het soms slimmer om de rekening op de naam van je kind te zetten.

Wanneer je spaart op een eigen spaarrekening voor de toekomstige uitgaven voor je kind, houd je zelf de regie in handen. Je beslist zelf waar je het geld aan besteedt. Dat is een prettige gedachte. Want open je een rekening op naam van je kind, dan loop je het risico dat je kind op een gegeven moment de rekening leegplundert voor bijvoorbeeld een nieuwe brommer. Terwijl jij dat geld nu juist voor zijn of haar toekomstige studie bedoeld had.

Het vergt ook enige discipline om het geld echt te bestemmen voor je kind. Wanneer je eens krap zit is de verleiding groot om het spaargeld op te nemen. Die verleiding is minder groot als je kind zijn eigen rekening heeft.

Schenkingsrecht
Wie een groot bedrag ineens wil storten ten behoeve van het kind, komt met een eigen rekening niet in aanmerking voor de belastingvrijstelling. Dit voordeel geniet je wel als je een bedrag op de rekening van je kind kunt storten. Lees meer over het schenkingsrecht.

Successiebelasting
Ook kun je met een rekening op naam van het kind de fiscus uit de buurt houden bij een overlijden. Wanneer de rekening op je eigen naam staat en je komt te overlijden moet er over het bedrag successiebelasting betaald worden. Het gaat immers om een nalatenis. Staat de rekening op naam van je kind, dan is daar geen sprake van.

Vermogensrendementsheffing
Voor de vermogensbelasting maakt het niet uit of de rekening op je eigen naam of op die van je kind staat. Ook voor het spaartegoed van je kind (tot 18 jaar) betaal je vanaf de vrijstelling vermogensrendementsheffing.

Tip sparen kind : Je kunt tijdelijk voorkomen dat je kind zijn of haar spaarrekening leeg plundert door voor een spaarrekening met een BEM-clausule (Beschikking Eigen Middelen) te kiezen. Je kind kan dan pas vanaf 18-jarige leeftijd over het spaargeld beschikken.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Sparen voor je kind door slim te schenken
Sparen voor je kind: de mogelijkheden
Sparen voor je kind: spaarplan afsluiten


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet