Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Sparen voor je kind: spaarplan afsluiten

Auteur: Mister Money dinsdag 5 januari 2016
Een mogelijkheid om te sparen voor kinderen was een spaarplan. Met een spaarplan verzeker je jezelf van een eindkapitaal, dat in dit geval voor de kinderen was bedoeld. Tegenwoordig bestaat het spaarplan in deze vorm niet meer, maar er zijn wel alternatieven.

De naam spaarplan is eigenlijk een beetje verwarrend. De naam suggereert namelijk dat je spaart. Maar een spaarplan was geen spaarrekening, maar een verzekering waarvoor je premies betaalt. Door periodieke premiebetalingen bouw je een vooraf afgesproken kapitaal op. Dit bedrag krijg je aan het einde van de looptijd inclusief een bepaald rendement, in één keer uitgekeerd.

Spaarplannen en beleggen
Naast reguliere spaarplannen, bestonden er ook beleggingsverzekeringen. In dit geval belegde de verzekeraar je ingelegde premies minus de kosten, waardoor het vermogen (hopelijk) kon groeien. De hoogte van het uiteindelijke eindkapitaal is dus afhankelijk van het rendement dat met de beleggingen behaald wordt.

Spaarplan afgeschaft
Voor het spaarplan gold een belastingvoordeel in box 3, maar dit belastingvoordeel werd in 2001 afgeschaft. Daarna werd het spaarplan steeds minder aantrekkelijk, omdat spaarrekeningen goedkoper waren en meer rendement opleverden. Daarom bestaan de spaarplannen nu niet meer.

Alternatieven voor het spaarplan
De kinderspaarrekeningen van ASN Bank en Triodos Bank zijn een soort kinderdeposito's. Tot de 18e verjaardag van het kind, mag het gespaarde bedrag namelijk niet opgenomen worden, maar er mag altijd geld ingelegd worden. Zo bouw je kapitaal op voor als je kind bijvoorbeeld gaat studeren. Eventueel kan dit ook op een regulier deposito, maar hierop mag je meestal niet tussentijds geld inleggen.

Ook biedt Dela nog een versie van het spaarplan aan, namelijk het Coöperatiespaarplan. Dit is een verzekering, dus je legt geld in in de vorm van premies. Ook krijg je rente op deze verzekering. Na minimaal 10 jaar komt het geld vrij, zodat je het kunt gebruiken voor bijvoorbeeld de studie van je kind.

Spaarplan afsluiten
Een spaarplan afsluiten, kan bijna nergens meer. Maar er zijn voldoende alternatieven in de vorm van spaarrekeningen om toch te kunnen sparen voor de toekomst van je kind. 

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Sparen voor je kind door slim te schenken
Sparen op naam van je kind: wel of niet?
Sparen voor je kind: de mogelijkheden


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Dossiers