Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Dossier: De huurtoeslag

Auteur: Mister Money Vrijdag 18 januari 2008
Veel Nederlanders wonen in een huurwoning. Voorheen konden veel van deze mensen aanspraak maken op een huursubsidie. In 2006 heeft deze subsidie plaatsgemaakt voor een toeslag. De huurtoeslag is in het leven geroepen zodat mensen met een lager inkomen de maandelijkse huurlasten kunnen betalen.

De huurtoeslag is een bijdrage vanuit de overheid en wordt uitgekeerd door De Belastingdienst. Om voor de huurtoeslag in aanmerking te komen moet u aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet u achttien jaar of ouder zijn of minderjarig en getrouwd zijn. Daarnaast moet u in het bezit zijn van een Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning hebben waarbij een beroep kan worden gedaan op de sociale voorzieningen. Daarnaast moet iedereen die bij u woont, bij de gemeente ingeschreven staan op het adres waarvoor u huurtoeslag aanvraagt.

Verder zijn er grenzen vastgesteld aan de hoogte van het inkomen en de huur. Hoe hoog die grenzen zijn hangt weer af van de huishoudsituatie. Ook moet uw woning passend zijn voor uw situatie. Passend wil zeggen: niet te ruim of niet te duur. Als de gemeente de woning niet passend voor u vindt, ontvangt u geen huurtoeslag.

Inkomen
Om voor een huurtoeslag in aanmerking te komen mag het maximaal huishoudelijk inkomen niet boven een bepaalde grens uitkomen. Alleenstaande jonger dan 65 jaar moeten per jaar een huishoudelijk inkomen hebben onder 20.600 euro. Als u medebewoners heeft ligt dit bedrag op 27.950 euro per jaar. Bent u alleenstaand en 65 jaar of ouder? Dat mag uw huishoudelijk inkomen niet hoger zijn dan 18.525 euro. Bent u 65 jaar of ouder en woont u niet alleen? Dan mag het inkomen onder de 24.625 euro zitten.

Als er in uw huishouding voor de inkomstenbelasting sprake is van voordeel uit sparen en beleggen, komt u niet in aanmerking voor huurtoeslag. Dit voordeel uit sparen en beleggen kan van uzelf als aanvrager zijn, van uw toeslagpartner en/of medebewoner(s). Er is geen voordeel uit sparen en/of beleggen als uw vermogen beneden het heffingvrije vermogen blijft. Dit heffingvrije vermogen is afhankelijk van uw gezinssituatie en uw leeftijd in 2007.

Huurtoeslag aanvragen
De huurtoeslag vraag u meestal voor het hele jaar. Mocht er iets veranderen (denk aan een verhuizingen of een hoger salaris) bent u verplicht deze wijziging direct door te geven. Op elk moment van het jaar kunt u doorgeven dat u geen huurtoeslag meer wilt ontvangen. U kunt ook aangeven dat u de huurtoeslag met terugwerkende kracht wilt stopzetten.

De huurtoeslag kunt u op twee manieren aanvragen: elektronisch of op papier. De snelste en makkelijkste manier is huurtoeslag direct elektronisch aan te vragen. Dit doet u op de website www.toeslagen.nl Als u de aanvraag niet elektronisch wilt doen kunt ook een formulier hiervoor opvragen via de Belasting Telefoon.

(bron: De Belastingdienst)

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Dossier: De kinderopvangtoeslag
Dossier: De zorgtoeslag

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet