Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

DSB Bank onder curatele geplaatst

Auteur: Mister Money Maandag 12 oktober 2009
DSB Bank is maandag onder curatele geplaatst. In een tweede zitting heeft de rechtbank van Amsterdam dit alsnog besloten. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een noodregeling aangevraagd, omdat het voortbestaan van de bank in gevaar is gebracht doordat klanten massaal geld van hun rekening haalden.

De noodregeling houdt in dat DNB het bewind bij DSB Bank overneemt. Deze regeling is vergelijkbaar met een surseance van betaling in het bedrijfsleven. Klanten van DSB Bank zullen voorlopig niet bij hun geld kunnen, zo meldt DNB. Wel kunnen zij tot en met woensdag geld opnemen bij pinautomaten. Het depositogarantiestelsel wordt naar verwachting van DNB snel actief. Onder dat stelsel worden spaartegoeden tot 100.000 euro gegarandeerd.

Het besluit tot een noodregeling bleek onvermijdelijk. Dit weekend hebben de staat, DNB en een consortium van vijf banken gezocht naar een oplossing, maar bleken de risico’s voor alle partijen te groot. Dat stelt het ministerie van Financiën in een verklaring. “Het is belangrijk te constateren dat de problemen van DSB niet zijn veroorzaakt door de kredietcrisis. Het gaat om een individuele, relatief kleine bank die zelf in de problemen is gekomen door de bedrijfsvoering, onrust bij klanten, onduidelijke communicatie en de onzekerheid die daardoor is ontstaan. Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat de DNB de noodregeling heeft aangevraagd voor DSB.”

DNB liet weten dat het niet gelukt is om DSB Bank een doorstart te laten maken onder de hoede van vijf banken. De banken durfden een overname niet aan uit vrees voor mogelijk grote schadeclaims van gedupeerde klanten. Bovendien vreesden ze voor verliezen op door DSB Bank verstrekte kredieten.

Spaargeld
In totaal staat er voor 3,5 miljard euro op spaardeposito’s van DSB Bank. De commotie van de afgelopen weken heeft ertoe geleid dat mensen massaal hun spaargeld zijn gaan opnemen. Het zou gaan om een bedrag van 600 miljoen euro, een zesde deel van het totaal. Gekeken naar afgelopen nacht en vandaag zijn er volgens Wellink netto nog eens enkele tientallen miljoenen weggelekt.

Naar schatting 90% van het spaargeld is veilig doordat het onder het garantiestelsel valt. Wel zijn er twee uitzonderingen. Ten eerste de mensen met een deposito van boven 100.000 euro en ten tweede de achtergestelde deposito’s. Volgens president van DNB Nout Wellink valt hierdoor in totaal ongeveer 250 miljoen euro niet onder het depositogarantiestelsel. Deze mensen moeten zich bij de curator melden in de hoop dat zij (een deel van) hun geld terugzien.

Krediet
Leningen en hypotheken die bij DSB Bank zijn afgesloten zullen naar alle waarschijnlijkheid worden overgenomen door andere partijen. Volgens Bos verandert er voor de bezitters van deze leningen of hypotheken in principe niets, hoogstens de identiteit van de tegenpartij. Volgens Wellink heeft de noodregeling curatoren aangesteld die vanaf nu hun werk gaan doen. Dit betekent ook dat zij zullen kijken naar de portefeuille met ‘probleemhypotheken’.

Bos
Minister Bos van Financiën benadrukt dat er geen enkele reden is tot bezorgdheid over het brede financiële systeem. Bos: “Het gaat hier louter over de interne gang van zaken bij een kleine bank en het gaat over de gevolgen voor die bank en haar klanten.” Wel zegt Bos precies te willen weten wat er bij DSB is gebeurd. Hij wil daarom een onafhankelijk onderzoek instellen naar de gang van zaken bij de bank. Ook zal er door DNB en AFM een onderzoek worden ingesteld naar de verantwoordelijkheid van de bestuurders van DSB. Het gaat hier zowel om de huidige als om de voormalige bestuurders. Dat betekent dat ook oud-minister Zalm bij het onderzoek betrokken zal worden. Bos laat weten dat Zalm de uitslag van het onderzoek met vertrouwen tegemoet ziet.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
Officiële vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet