Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Duurzaam beleggen doe je zo

Auteur: Mister Money vrijdag 21 december 2012
Duurzaam beleggen wordt steeds populairder. Wie kiest voor duurzaam beleggen draagt bij aan een duurzame wereld. Daarnaast kun je ook hier leuke rendementen op halen. Wil jij starten met duurzaam beleggen? In dit artikel zet Mister Money de verschillende mogelijkheden op een rijtje.

Vroeger waren er maar twee spelers actief op de markt van duurzame beleggingsproducten. Eind jaren ’90 kwam hier verandering in en kregen de Triodos Bank en ASN Bank nieuwe concurrenten. Verzekeraars en grootbanken gingen ook duurzame beleggingsproducten in de markt zetten. Na de film van Al Gore (An Inconvenient Truth) is de populariteit van duurzaam beleggen alleen maar verder toegenomen.

Twee mogelijkheden
Ondanks het toegenomen aantal groene beleggingsfondsen, blijft het aanbod beperkt. Veel mensen halen daarnaast duurzaam en maatschappelijk beleggen door elkaar. Hier leggen wij de verschillen uit tussen de twee duurzame beleggingsmethodes.

1) Duurzaam beleggen
Een belegger kan kiezen voor beleggen in fondsen die bestaan uit bedrijven die hoog scoren op duurzaamheid. Er wordt bijvoorbeeld niet geïnvesteerd in controversiële sectoren als de wapenindustrie. Bij duurzaam beleggen worden er hoge eisen gesteld aan het sociaal- en milieubeleid van een onderneming. Natuurlijk kijken de fondsmanagers ook naar de financiële resultaten van een bedrijf. Een duurzame belegger dient er rekening mee te houden dat het ene fonds duurzamer is dan het andere. Soms wordt iets als duurzaam bestempeld, terwijl er wel in bont geïnvesteerd wordt.

2) Duurzaam beleggen: groen of sociaal-ethisch
Naast duurzaam beleggen bestaan er ook groene en sociaal-ethische fondsen die samen ook wel ‘maatschappelijke fondsen’ worden genoemd.

Het belangrijkste kenmerk van een maatschappelijk fonds is dat er uitsluitend geïnvesteerd wordt in mens en milieu. Je kan bijvoorbeeld denken aan biologische landbouw, ontwikkelingssamenwerking of duurzame bosbouw. Een ander verschil is dat je met een maatschappelijke belegging een belastingvoordeel krijgt. Voorwaarde is wel dat het project is goedgekeurd door de overheid.

Duurzaam, groen of regulier?
Sommige fondsen lijken duurzaam of groen, maar zijn dit niet. Er zijn bijvoorbeeld sector fondsen die als duurzaam gezien kunnen worden, omdat deze eveneens klimaat gerelateerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan (drink)waterfondsen of alternatieve energie.

Rendement
Wie besluit om duurzaam te gaan beleggen kan kiezen tussen maatschappelijk of duurzaam beleggen. Het te behalen rendement kan een rol spelen bij het maken van je keuze. Onderzoek heeft overigens aangetoond dat het rendement van ‘gewone’ beleggingsfondsen vergelijkbaar is met het rendement van duurzame fondsen. Maatschappelijk beleggen kent doorgaans een lager rendement, maar levert je soms wel een belastingvoordeel op.

Motivatie
Natuurlijk spelen je eigen motivaties een grote rol bij het maken van je keuze. Een duurzaam beleggingsfonds geeft je meer dan een regulier fonds de garantie dat er niets ‘raars’ met je geld gebeurt. Door groen te beleggen geef je een bedrijf een kans om te investeren in natuur en milieu. Door sociaal-ethisch te investeren bied je mensen in ontwikkelingslanden de mogelijkheid om met een microkrediet een eigen bedrijf te beginnen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Acht vragen over maatschappelijk beleggen
Duurzame fondsen niet altijd even duurzaam
Duurzaamheid ook aantrekkelijk voor je portemonnee


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet